Manjinci traže mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Manjinci traže mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Podijeli

Premijer Andrej Plenković još uvijek nije složio postizbornu slagalicu svoje druge Vlade. Zna se da će ona biti sastavljena od manje dijelova nego prošla, no koliko će ih i tko će točno biti ti dijelovi još nije poznato. Na sastanku s manjinskim zastupnicima manjine su predložile da u novoj Vladi imaju potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava.
Novi/stari premijer Andrej Plenković polako završava svoju postizbornu slagalicu za Vladu kojoj će biti na čelu sljedeće četiri godine. Dio vlade bit će i predstavnik nacionalnih manjina. To je rezultat dvosatnog sastanka zastupnika manjina te Plenkovića i njegovih suradnika u Banskim dvorima. Ministar branitelja Tomo Medved otkrio je što su dogovorili:

“Da bi Nacionalne manjine predložie jednu osobu, koja bi bila član Vlade u poziciju potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. O imenima konkretno nismo govorili, nego više o programu rada Vlade i našim budućim odnosima.”

Sastanak je prošao afirmativno, a razgovori se nastavljaju, dodao je Medved. Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek naglasio je da ovo ništa nije novo te da je već bio predstavnik manjina potpredsjednik Vlade. Tko bi to mogao biti nije rekao, ali je tko neće biti.

“Nismo pričali o imenima. S partnerima moramo usuglasiti imena. Ni mene osobno to ne zanima, a ni gospodin Milorad Pupovac neće biti potpredsjednik Vlade. Pitali su ga za to, ali je izrazio želju da ostane djelovati kroz Sabor.”

Na čemu će inzistirati kao dio Vlade?

“Tu su prije svega ostvarivanje operativnih programa nacionalnih manjina koje moramo još zajednički usuglasiti. Ista je situacija kao 2016. Tražili smo da se jedan dio programa Vlade odnosi na Nacionalne manjine. Pred nama je period od nekoliko tjedana u kojem ćemo to sve usuglasiti.”

Dodao je da nisu uvjetovali suradnju, nego da se ona, kako kaže, sama nametnula. Uoči sastanka zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi je naglasio da im nije prihvatljivo ministarstvo bez portfelja, ali i samo jedno mjesto u Vladi.

“Pojedine stranke su tražile puno više i dobivale. Ovo je najmanje što može tražiti klub nacionalnih manjina.” Na pitanje traže li jednu poziciju, Kajtazi odgovara: “Bar tri.”

Bilek na to kaže:

“Vjerujem da je malo krivo prenesena izjava gospodina Kajtazija, koji je u biti tražio koordinatore po ministarstvima za provedbu operativnih programa, a vidimo da su naslovi bili da Klub nacionalnih manjina traži tri ministarstva, što nije istina.”

A očekuje li dosadašnji šef diplomacije Gordan Grlić Radman da će zadržati svoju ministarsku fotelju?

“Očekujem li ili ne to je stvar. Ja sam u svakom slučaju ovdje dok mandatar, predsjednik Vlade ne odluči drugačije, svi smo u službi građana, Hrvatske.”

Tko god na kraju bude činio Plenkovićevu izvršnu slagalicu, ljetnog odmora neće biti, jer premijer očekuje od svih da što prije prionu poslu.

“To će podrazumijevati da će Sabor raditi i u ovom vremenu kad je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi, ali postoji uvijek mogućnost izvanrednih sjednica Sabora, pa će to zbog konstituiranja i niza zakona koji se trebaju donijeti tako i biti sada.”

Podijeli