Macinski pozoj je najbolja maska Međimurskog fašnika

Macinski pozoj je najbolja maska Međimurskog fašnika

Podijeli

U nedjelju poslijepodne, maškare su preplavile ulice Međimurske županije. Najveći tradicijski fašnik održan je u Čakovcu u organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca. Bio je međunarodnog karaktera, pa su ulice Čakovca uveseljavale maske 25 grupa, uz goste iz Slovenije i drugih krajeva

Bilo je tu svega, od tradicijskih maski, do onih kreativnijih i prilagođenih aktualnim događanjima. Prvu nagradu osvojila je Udruga Maxenca s maskom macinski Pozoj, druga je pripala čuvarima mitova i legendi iz Nedelišća, a treća Udruzi Florijan Andrašec iz Dekanovca. “Počasna nagrada za trud” pripala je Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije i Domu Novinščak Čakovec, “posebnu nagradu za najzanimljivije goste” dobila je prigorska hajdučija Prepuštovec, a nagradu “Čuvari tradicije međimurskog fašnika” dobili su Udruga Pikač iz Selnice, maska podturenska čaplja i snehe iz Podturna, međimurske krave iz Novog sela na Dravi te mukavci i coprnice iz Zasadbrega.
A velik broj građana, njih oko 1000, okupio se na primopredaji vlasti u Prelogu. Na pozornici ispred Doma kulture predstavile su se brojne maskirane skupine, a kao i uvijek, najviše je bilo mališana iz dječjih vrtića. Uz njih, centrom Preloga prošetale su brojne maske uz pratnju Puhačkog orkestra Grada Preloga. Tako su Prelogom zavladali pravi kauboji, zubići, prava pravcata NASA, dalmatineri, sovice, gosti iz Afrike, kuhari, a najveću su pozornost plijenili gosti iz Turčišća, članovi Kulturno umjetničke udruge Lafra.

Podijeli