Ljuti vas Wi-Fi? Evo pet savjeta kako možete poboljšati signal u kući

Ljuti vas Wi-Fi? Evo pet savjeta kako možete poboljšati signal u kući

Podijeli

Donosimo pregled trikova koje možete isprobati ukoliko niste zadovoljni kvalitetom signala Wi-Fija u svom domu

Kako bi dobili najbolju moguću kvalitetu signala Wi-Fi posvuda, pobrinite se da ga što manje toga ometa. Između uređaja koji odašilje signal (routera) i onog koji ga prima ne smiju biti: debeli zidovi uređaji koji mogu ometati signal debeli podovi i zidovi veliki prozori.

A preporučljivo je i postaviti router na povišenu poziciju.

Pogledajte pregled trikova koje možete isprobati ukoliko niste zadovoljni kvalitetom signala Wi-Fija u svom domu.

Zidovi i druge prepreke

Iako signal Wi-Fija može proći kroz zidove, postoje materijali kroz koje ne može, poput metala, betona i cementa. Stoga trebate izbjegavati nosive zidove i bilo koje druge konstrukcije koje ih mogu sadržavati u većoj mjeri. Uz to, izbjegavajte stupove, dimnjake, bojlere, akvarije, kamena stepeništa te hladnjake i drugu elektroničku opremu.

Postavite router tako da može pokriti što je više moguće prostora u kojima signal treba biti dostupan. Idealno u blizini većih vrata i svodova. Ne bi trebalo biti problema sa suhim zidovima, gipsom i drvetom, kao ni s manjim prozorima.

Drugi uređaji

Među uređajima koji mogu ometati i kvariti kvalitetu signala vašeg Wi-Fija su bežični telefoni, monitori za bebe, mikrovalne pećnice, motori, susjedne mreže Wi-Fi i starij uređaji koji podržavaju Bluetooth… Ukratko bilo koji izvor elektromagnetskog zračenja.

Izbjegavajte podrume i tavane

Zidovi podruma upit će većinu signala, dok će na tavanu pola otići u smjeru područja gdje nemate namjeru koristiti Wi-Fi (osim ako ne planirate provoditi puno vremena na krovu).

Ako nemate drugog izbora, nemojte postavljati router na policu na vanjskom nosivom zidu već ga stavite usred podruma, dalje od zidova ili prozora. I uklonite druge uređaje koji bi mogli ometati njegov rad.

Imajte na umu kako će signal u ostatku kuće biti gotovo sigurno slab postavite li glavni router u podrum.

Izbjegavajte prozore

Unutarnji prozori i plohe stakla mogu olakšati prijenos signala Wi-Fija. Ali, to nije slučaj s prozorima koji gledaju prema van. Postavite li router uz veći takav prozor barem dio signala završit će izvan vaše kuće, piše tportal.

Postavite router na povišenu poziciju

Povišena pozicija routera osigurat će svođenje mogućih prepreka signalu na najmanju mjeru. U idealnoj situaciji to će biti iznad vrata ili sličnog prostora koji se otvara prema drugima.

Pripazite pritom kako je router dizajniran pa ga postavite u odgovarajući položaj, ovisno o tome kako je zamišljeno da odašilje signal.

Podijeli