Kuščević: Nije bilo pritiska da ne uđem u Odbor za zakonodavstvo, oporba:...

Kuščević: Nije bilo pritiska da ne uđem u Odbor za zakonodavstvo, oporba: HDZ podcijenio reakcije javnosti

Podijeli
Foto:Dino Varošanec

Hrvatski sabor glasovao je o dosad raspravljenim točkama i imenovanjima, međutim, danas, kao ni prošloga petka, glasovanja o imenovanju Lovre Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo nije bilo.Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i sam Kuščević tvrde da je svojevoljno odlučio da neće biti član, no dio oporbe smatra da je njihov, ali i pritisak javnosti urodio plodom.

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević koji je trenutno pod istragom DORH-a zbog sporne imovine,neće biti član saborskog odbora za zakonodavstvo. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izvijestio je o tome prije današnjeg glasovanja. Pojasnio je da je Kuščević s pravničkim referencama bio najlogičniji izbor, ali isto tako dodao da će do idućeg glasovanja u taj odbor predložiti nekog drugog.
“Gospodin Kuščević je u dva navrata sa mnom razgovarao, htjeli smo na određeni način da se zaustavi ovaj napad na njega i tako sada ne ide na taj Odbor, a o njegovom daljnjem statusu u drugim radnim tijelima ćemo zajedno dogovarati.”

Predstavnici vladajućih i oporbenih klubova zastupnika u Saboru su ocijenili da se od Kuščevićevog imenovanja u odbor za zakonodavstvo odustalo zbog pritiska javnosti, ali i moguće političke štete za HDZ. Upitan jesu li to razlozi njegova povlačenja, Kuščević je odgovorio:

“Nije bio pritisak nikoga, nego jednostavno ne želim da rad Odbora, teme koje su na Odboru, padnu u drugi plan zbog nekakvih podmetanja koja se svakodnevno događaju. Ne vjerujem da ću prihvatiti niti jedan Odbor u dogledno vrijeme.”

Pritisak se isplatio, smatra SDP-ovac Arsen Bauk, dok njegov stranački kolega Gordan Maras poručuje da mu je zaista drago što je oporba uspjela ishodovati Kuščevićevo neimenovanje u odbor.

“Mislim da je HDZ podcijenio reakcije javnosti. Očekivali su da to prođe kao svako drugo imenovanje, dakle da ga se smatra tehničkim pitanjem, ali ovo je bilo političko pitanje. Ocjenili su da bi im inzistiranje na tom prijedlogu, a posebno prijetnje opoziciji o smjeni svih njihovih članova odbora, donijelo političku štetu pa su stoga povukli ručnu”

“Zamislite, čovjek koji je osumnjičen za takva ozbiljna kaznena djela da bude imenovan u Odbor za zakonodavsto.Mogli su ga još predložiti i u Odbor za pravosuđe pa da budemo kompletni. Tako da s te strane mislim da je to logična odluka”.

Predsjednik Bandićeva kluba zastupnika Kažimir Varda pretpostavlja da se Kuščević sam povukao.

“Ja pretpostavljam da se sam povukao. Izvlačim taj zaključak prema onome što sam čuo na klubu s HDZ-om”

I HNS-ovac Milorad Batinić ističe da njegova stranka nije radila pritisak protiv izbora Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo.

“Ne, mi nismo vršili pritisak. To je autonomna stvar svake stranke i svakog Kluba”.Čelnik MOST-a Božo Petrov uputio je kratak i jasan komentar:

“Nemam ja brige za Lovru Kuščevića, Udomit će njega Branko Bačić i HDZ”.

Čini se da nisu svi uvjereni da se neće pronaći mjesto za Kuščevića u nekome od odbora. Iako je Kuščević poručio da u dogledno vrijeme neće razmišljati o ulasku od nekih od odbora, postavlja se pitanje je li to dogledno vrijeme ono koje je potrebno da se se situacija oko istrage DORH-a raščisti. Hoće li se tada odlučiti za neki Odbor? Kuščević odgovora:

“Ćemo vidjet, hvala.”

Podijeli