Kujundžić: Ostavka mi ne pada na pamet, radio sam cijeli život časno...

Kujundžić: Ostavka mi ne pada na pamet, radio sam cijeli život časno i pošteno

Podijeli

Napad na novinarku Slobodne Dalmacije pred obiteljskom kućom ministra zdravstva Milana Kujundžića u Dalmatinskoj Zagori, nije jedini problem o kojem je ministar pričao na konferenciji za medije. U fokusu je i dalje njegova imovinska kartica te nekretnine koje je naveo u njoj. Iako je ministar jasan u stavu da na ostavku ne pomišlja, oporba poziva premijera da ga smijeni.
Imovinska kartica ministra zdravstva Milana Kujundžića danima je glavna tema u medijima. Vrijednosti kuća u zagrebačkim kvartovima Markuševec i Maksimir koje je upisao u karticu mnogo su manje od procijenjene. Zbog brojnih kritika, ali i činjenice da postupak pokreće Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, danas je objavio novu imovinsku karticu.

“U sadržajnom smislu ništa se promijenilo nije – ni visine kredita, niti vrijednosti nekretnina, niti lokacije, niti površine. Sve je isto. Karticu sam sam ispunjavao. Istina, čovjek nekada nije dorastao pa tako i ja. Kada sam ju ispravljao, ako se eventualno dogodila nekakva nenamjerna normo-tehnička pogreška, to ću lakoispraviti, ali u sadržajnom smislu pogreške nema”, poručio je Kujundžić.

Upisao je da je vrijednost kuće u Markuševcu milijun i 500 tisuća kuna te da mu je 300 tisuća kuna za kupnju posudio prijatelj farmaceut Miro Palac.

“Miro Palac je moj stari prijatelj još iz studentskih dana. Moj krug prijatelja je uglavnom medicinski krug, kao što i vi vjerojatno imate prijatelje iz kruga ljudi s kojima ste zajedno studirali i imate slične poslove”, objasnio je Kujundžić.

Unatoč svim aferama, Kujundžić ministarsku fotelju ne pušta i poručuje da će mandat odraditi do kraja.

“Ostavka mi ne pada na pamet. Radio sam cijeli život časno i pošteno.”

SDP-ovac Peđa Grbin iznenađen je što Kujundžić misli da može muljati javnost na potpuno isti način kao i njegove nedavno smijenjene kolege te nadati se da za to nitko neće saznati.

“I onda naravno, na kraju svega toga sam iznenađen, iako u stvari ne bih trebao biti, time što ministar ne nudi ostavku. Sve to relativizira i onda još optužuje medije, koji naprosto rade svoj posao, za atmosferu linča. Jedina atmosfera koju možemo vidjeti je atmosfera dima, magle i smrada koja ostaje iza gotovo svakog HDZ-ovog političara.”

Oporba je složna da bi premijer Andrej Plenković trebao smijeniti ministra Kujundžića. SDP-ovac Domagoj Hajduković i Miro Bulj iz Kluba zastupnika MOST-a:

“Pozivam premijera da razriješi ministra. Mislim da je to više nego dovoljno razloga ako uz to pribrojimo stanje u kojem je zdravstvo.”

“Mi smo dvaput tražili opoziv ministara Kujundžića, tu je stav MOST-a jasan. Mi smo ostavku tražili dvaput, a sada je očito na premijeru koji ga je srčano branio.”

U imovini ministra Kujundžića nisu problematične samo kvadrature i vrijednosti svih nekretnina, već i činjenica da ministar u imovinskoj kartici tvrdi da je kuću u Imotskom stekao nasljedstvom, no zemljišne knjige pokazuju da ju je izgradio sam. Vilu u Markuševcu je pak, kupio od propale firme svoje supruge Tatjane. Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

“Ministar dođe pred vas kaže – sve što ja govorim je istina, a sve što vi govorite je laž. Kada krenete kopati ispod svega toga, onda se vidi da je to sprega svega toga čime se oni bazično bave. Gospodin i gospođa su liječnici, a usko vezani su s farmaceutskom industrijom, tu je niz upitnika. U nekim suvislim zemljama, gospodin Kujundžić već danas ne bi bio ministar.”

No, HDZ je još uvijek uz svog ministra. Branko Bačić poručuje da je najbitnije da je imovina stečana legalnim putem.

“Nije to krimen, to je greška koju treba ispraviti i razumjeti, ako je to sve skupa, vidjet ćemo, jasno i transparentno”, zaključio je Bačić.

Podijeli