Kujundžić o Spinrazi: ‘Nastojat ćemo naći novac‘

Kujundžić o Spinrazi: ‘Nastojat ćemo naći novac‘

Podijeli

Nakon dvogodišnjih prosvjeda i apela Udruge roditelja vitalno ugrožene djece – Kolibrići, njihovi zahtjevi napokon su na korak do ispunjenja. Povjerenstvo Ministarstva zdravstva za Spinrazu donijelo je odluku da lijek za spinalnu mišićnu distrofiju mogu primati i djeca na respiratoru te oni stariji od 18 godina.
Premijer Andrej Plenković rekao je da je za posebno skupe lijekove Vlada osigurala 1,4 milijarde kuna.

“Dakle nijedna Vlada u povijesti nije imala toliko namjenski rezerviranih sredstava za ove lijekove. Ono što je za nas najvažnije je to da je odluka jedino mogla biti moguća onda kada ju donese struka i da je to odluka utemeljena na komparativnoj analizi dosadašnjih postignuća u drugim zemljama.”

Spinrazu za sve skupine pacijenata još mora odobriti Povjerenstvo za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, nije odgovorio kada će se to dogoditi i može li HZZO odlučiti suprotno odluci Povjerenstva Ministarstva zdravstva. Ponavlja da se politika ne smije miješati u struku.

“Sve dok traje ne komentiram.”

Dodao je da će se u slučaju pozitivnog odgovora HZZO-a biti dovoljno sredstava za Spinrazu.

“Novac je veliki problem u svim zemljama u svijetu, kada je riječ o zdravstvu, to je izrazito povećanje. Međutim, nastojat ćemo, kao i do sada, naći novce.”

Predsjednica udruge “Kolibrići” Ana Alapić za Media servis je rekla da su roditelji vitalno ugrožene djece presretni što je odluka napokon donesena.

“Ja se iskreno nadam da nam je ovo svima bila pouka da lijekove ubuduće nećemo morati čekati po dvije godine, nego da će nam biti dostupni onda kad ih Europska agencija za lijekove odobri i da će se na nas kao zemlje članice Europe primjenjivati odluke EMA-e.”

Podijeli