Kujundžić o smrti mladića u šibenskoj bolnici: ‘To je strašno, uzrok treba...

Kujundžić o smrti mladića u šibenskoj bolnici: ‘To je strašno, uzrok treba istražiti‘

Podijeli
Operacija krajnika u šibenskoj bolnici, za 19-godišnjeg je mladića završila tragično. Preminuo je samo nekoliko sati nakon zahvata, a nalazi obdukcije pokazuju da je uzrok smrti edem pluća. Doznajemo koje su najčešće komplikacije ovog rutinskog zahvata.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je sućut obitelji i rekao koja trenutno saznanja ima o slučaju.”To je strašno, to je dečko od 19 godina koji je došao na mali zahvat, na tonzilektomiju. Operacija je prošla dobro, da bi za nekih pola sata išao u arest, reanimacija. Na obdukciji je nađen edem pluća, a što je uzrok – to će tek trebati istrživati.”

Ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije, Sanja Jakelić za Media servis.

“Očekujemo da će Povjerenstvo za unutarnji nadzor, nakon pregleda opsežne medicinske dokumentacije i utvrđivanja okolnosti samog događaja i u očekivanju obdukcijskog nalaza koji očekujemo u petak, zapravo završiti s radom najvjerojatnije u petak.”

Docent Ratko Prstačić iz Klinike za otorinolaringologiju KBC-a Zagreb za Media servis objašnjava da je najčešća komplikacija pri vađenju krajnika postoperativno krvarenje zbog čega djeca i odrasli obavezno ostaju u bolnici jednu noć. No, edem pluća, kaže docent Prstačić, nije opisan kao komplikacija operacije, već je moguć kao reakcija osobe na anestetik.

“Druga stvar, što je također moguće i lako vjerojatno, da se kod takvih osoba radilo o nekoj neprepoznatoj drugoj bolesti, srca, pluća ili drugih organa, koji kao komplikaciju mogu imati plućni edem.”

Doktor Prstačić dodaje kako je dovoljno obaviti standarde pretrage uoči operacije.

“Danas možemo stvarno umiriti roditelje i sve koji idu na operaciju krajnika da je to i dalje rutinska i jako sigurna operacija. Smrtnost je ekstremno, ekstremno mala. Mogućnost komplikacija postoji, ali je bitno da se na njih na vrijeme i adekvatno reagira.”

Podijeli