Kućni ljubimci nisu izvor infekcije koronavirusom

Kućni ljubimci nisu izvor infekcije koronavirusom

Podijeli

Na Vladinoj stranici koronavirus.hr objavljeno je nekoliko članaka s Veterinarskog fakulteta o mogućnosti infekcija kućnih ljubimaca koronavirusom.

Trenutačno najrelevantnije istraživanje za ovu temu objavili su kineski autori u časopisu Science, kojim dokazuju mogućnost aktivne infekcije mačaka i pitomih tvorova, dok je kod pasa, svinja, kokoši i pataka ona zanemariva ili isključena.

Važno je naglasiti da su u ovom istraživanju životinje pokusno inficirane visokim virusnim dozama u uvjetima koji nisu istoznačni prirodnom okruženju. Što se tiče prirodnih infekcija kućnih ljubimaca, sve dosadašnje pouzdano dokazane zabilježene su isključivo kod ljubimaca koji su boravili u kućanstvu s oboljelim ljudima, i to ne dokazom infektivnog virusa, nego dijela virusnoga genoma.

Ono najvažnije, do danas ni u jednom slučaju nije dokazano da su kućni ljubimci bili izvor infekcije virusom za ljude, nego upravo obrnuto. Tako i dalje ostaje činjenica da je glavni izvor infekcije virusom čovjek, odnosno da se virus uglavnom prenosi kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju, kao i rukovanju.

Sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta još su jednom naglasili kako je uloga kućnih ljubimaca u prijenosu virusa prema svim sadašnjim znanstveno utemeljenim spoznajama, vrlo mala. Za razliku od toga, ljubav i radost koju nam naši ljubimci pružaju, a pogotovo u ovo vrijeme socijalnog distanciranja, zasigurno je neprocjenjiva.

Zaključili su kako upotreba različitih sredstava za čišćenje i dezinfekcijskih sredstava na psećim šapama može uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje, čemu često svjedoče ovih dana.

Podijeli