Krenule nove gospodarske mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa

Krenule nove gospodarske mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa

Podijeli

Krenule su nove gospodarske mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Jednu provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, s ciljem očuvanja radnih mjesta u sektorima najviše pogođenima epidemijom koronavirusa te onim poduzetnicima koji će zbog odluka morati privremeno obustaviti svoje poslovanje. Cilj ove mjere je očuvanje radnih mjesta.

Druga mjera koja je na snazi, mjera je koju provodi HAMAG BICRO u suradnji s resornim ministarstvima, a odnosi se na očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika, odobravanjem kredita za likvidnost i obrtna sredstva, uz poček do 12 mjeseci otplate, uz nisku kamatnu stopu te kratak rok obrade kreditnog zahtjeva zbog smanjenog obujma potrebne dokumentacije.

Na snazi je i nova mjera iz resora Ministarstva financija, a u provedbi Porezne uprave, koja se odnosi na odgodu plaćanja pojedinih poreznih davanja, kao što su porez na dohodak ili porez na dobit te doprinosa za zdravstvo i mirovinski sustav, a nakon toga i beskamatna obročna otplata tih davanja na 24 mjeseca.

Porezna uprava zaprima zahtjeve poduzetnika sustavom e-Porezna. Svi poduzetnici koji žele predati zahtjev za odgodom plaćanja poreznih davanja i doprinosa, moraju dokazati nepostojanje poreznih dugovanja većih od 200 kuna na dan podnošenja zahtjeva te navesti pokazatelje nemogućnosti plaćanja poreza.

U dogovoru s poslovnim bankama traže se modeli odgode plaćanja kredita za poduzetnike i građane.

Ovogodišnji povrat poreza građanima krenut će već u lipnju. Sredstvima Državnog proračuna, nadomjestit će se manjak prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave te sustavu zdravstva.

Podijeli