INTERVJU: Kraundler jedan od najboljih DJ-eva sa Sjevera Hrvatske

INTERVJU: Kraundler jedan od najboljih DJ-eva sa Sjevera Hrvatske

Podijeli
Intervju&tekst: Ivana Radiković/Foto: Privatna arhiva

Imali smo prilike razgovarati s talentiranim i uspješnim DJ-em i producentom iz Koprivnice Denijem Udorovićem poznatijim pod pseudonimom Kraundler čije ime se čuje i van granica lijepe naše. Prisutan je na sceni više od deset godina te je upoznao sve njezine mane i prednosti. Unatoč mnogobrojnim nastupima uspjeli smo ga uhvatiti za intervju u  kojima smo se dotakli svega, počevši od njegovih početaka pa sve do nastupa na pozornicama najvećih festivala diljem regije. Glavni je organizator uspješnog „Underground Fusion partyja“ koji okuplja ljubitelje elektroničke glazbe.

Kada si se prvi put susreo s DJ-ingom?

Moja ljubav prema glazbi seže još iz djetinjstva kada sam preslušavao kazete svojih roditelja. Prvo sam počeo slušati Italo disco, Dance i početkom milenija Trance glazbu. Kroz DJing sam se pronašao u Techno glazbi koju puštam i danas. U mojim DJ setovima kao i u produkciji može se primjetiti utjecaj koji je na mene ostavila Trance glazba, tako da nastojim puštati i producirati melodičnu i energičnu Techno glazbu.

Koji DJ-evi su najviše utjecali na tebe?

Imam više uzora jer od svakoga mogu nešto naučiti, saznati neke nove ideje. Jedan od njih je Richie Hawtin, zatim Adam Beyer te mnogi drugi. Ne pratim nužno određene osobe već više to gledam kao inspiraciju i primjer kako to drugi rade u svijetu elektroničke glazbe i to me motivira da tako nešto slično pokušavam postići na našem području.

Koje je tvoje stajalište o glazbi koju slušaju mlađe generacije?

Dobro je što danas postoji široka paleta glazbenih stilova koji su dostupni svima zahvaljujući internetu. Moji stariji kolege nekada su trebali odlaziti u druge zemlje kako bi nabavili ploče, koje su kasnije puštali na partijima. Danas je glazba svima dostupna i nije teško doći do nje. Mladi najčešće pronalaze novu glazbu putem raznih streaming platforma, YouTube-a ili drugim različitim aplikacijama koje nude glazbeni sadržaj. Najbitnije je da mladi pronađu onu glazbu koja im se sviđa.

Tvoje mišljenje o tzv. turbo folk glazbi?

Ne sviđa mi se takva vrsta glazbe, nisam je nikada mogao shvatiti. Mladima se sviđa kod te glazbe što ima lako pamtljiv tekst koji vrlo brzo uđe u uho slušatelja, a pritom ne primjećuju ostatak instrumenata u toj glazbi. Glazba koju ja puštam i produciram je najčešće instrumentalna i slušatelj više obraća pažnju na glazbene elemente, kao i njihovu ritmičnost. Pamtljivost se u toj glazbi postiže melodijom.

U čemu najčešće griješe mladi DJ-evi?

Kada dobe priliku za nastupom puštaju previše žestoku glazbu, mladi DJ-i bi se trebali dokazati radeći warm up, zagrijati atmosferu, te publiku pripremiti za dolazak DJ-a koji je dugi niz godina na sceni. S vremenom će i oni doći do te pozicije, ako se dovoljno trude. Također je problem kod novih DJ-a što bi hteli da uspjeh odmah dođe, ne shvaćaju da je potrebno dugi niz godina ulagati u vlastitu karijeru da bi se počeli pojavljivati ozbiljni rezultati.

Koje je tvoje mišljenje o „mash up“ DJ-evima?

Puno DJ-eva miješa glazbene stilove, no ja sam striktno DJ elektroničke glazbe (najviše Techno). U počecima karijere imao sam slučajeva da su me ljudi tražili određenu pjesmu koja je drugačije vrste od mojeg stila, nisu svi shvaćali da nisam “mash up” DJ. Za mene su to dvije vrste DJ-a, oni koje slijede određeni glazbeni pravac i u tom stilu produciraju svoju glazbu i oni koji su “mash-up” DJ-i, koji uglavnom nemaju svoju autorsku glazbu, već puštaju široku paletu glazbe, ovisno što se od njih traži (npr. DJ-i koji puštaju na svadbama).

Podijeli