Krajem kolovoza 2200 nezaposlenih u Međimurju

Krajem kolovoza 2200 nezaposlenih u Međimurju

Podijeli

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec javljaju kako je krajem kolovoza u evidenciji bilo 2 200 nezaposlenih osoba. Broj nezaposlenih smanjen je u odnosu na kolovoz prošle godine za 11,6 postotnih bodova, dok je u odnosu na prethodni mjesec došlo do porasta nezaposlenih za 2,0 postotna boda.

Stopa registrirane nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za kolovoz je 5,1%. Ukupno je tijekom kolovoza iz evidencije nezaposlenih izašlo 267 osoba, što je smanjenje u odnosu na prethodni mjesec i kolovoz 2018. godine. Zbog zaposlenja, evidenciju je napustilo 166 osoba, što je manje u odnosu na srpanj i kolovoz prošle godine. Na temelju radnog odnosa zaposlene su 142 osobe, dok su 24 osobe zaposlene na temelju drugih poslovnih aktivnosti kao što su stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registriranje trgovačkog društva ili obrta, ugovor o djelu, zapošljavanje prema posebnim propisima i slično.

Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće se realiziralo u prerađivačkoj industriji – 48 osoba, trgovini – 21 osoba, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 13 osoba te građevinarstvu – 10 osoba. Tijekom kolovoza je u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno 310 osoba. Broj ulazaka smanjen je u odnosu na prethodni mjesec i kolovoz 2018. godine. Promatrajući strukturu novoprijavljenih, najvećim udjelom evidentirane su osobe direktno iz radnog odnosa – 159 osoba.

Novčanu naknadu u kolovozu 2019. godine koristile su 724 nezaposlene osobe od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Broj korisnika je smanjen u odnosu na prethodni mjesec za 0,7 postotnih bodova, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine zabilježen porast za 2 postotna boda. Promatrano prema spolu, udio žena je 74 % ili 536 korisnica naknade, dok je udio muškaraca 26 % odnosno 188 korisnika.

Tijekom ove godine su u programe mjera novouključene 904 osobe, i to 245 osoba kroz potpore za zapošljavanje, 185 osoba koristi potporu za samozapošljavanje, 124 osobe uključene su u potpore za usavršavanje, 47 osoba uključeno je u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, 114 osoba uključeno je u javne radove, 180 osoba uključeno je u potpore za očuvanje radnih mjesta, a 9 osoba je uključeno u osposobljavanje na radnom mjestu.

Krajem kolovoza bilo je aktivno oko 1 000 korisnika mjera.

Podijeli