Božo Kovačević: Da smo sad u postupku pristupanja, RH ne bi zadovoljila...

Božo Kovačević: Da smo sad u postupku pristupanja, RH ne bi zadovoljila uvjete

Podijeli

Hoće li u konačnici biti uređeni ili neuređeni Brexit, kako će utjecati na Hrvatsku, teške optužbe na naš račun iz susjedne BiH, zabrana mise na Bleiburgu samo su neke od tema koje smo prošli s vanjskopolitičkim analitičarom, bivšim ministrom i veleposlanikom Božom Kovačevićem.

Stanje u Ujedinjenom Kraljevstvu je u najmanju ruku kaotično, tvrdi Kovačević i ne dvoji hoće li do Brexita, u kojem god obliku, ipak doći.

“Mislim da će ipak napustiti, samo je pitanje hoće li se uspjeti dogovoriti s EU-om da ništa ne plate za to”.
A kaotičnom stanju daje i kontekst.

“Meni se čini da ono što se događa u Britaniji nije samo kriza vlade Therese May, nego kriza britanskog identiteta. Pokušali su biti Europljani, a nisu. Nisu više imperijalna sila, a savezništvo s Amerikom očito neće ići glatko kako je to May mislila”.Kako će se Brexit, sporazumni ili tvrdi, odraziti na Hrvatsku? Prijeti li nam recesija, ili će nas, kako Vlada tvrdi, ovaj put zaobići?

“Recesija o kojoj mnogi ekonomski stručnjaci dosta dugo govore neće biti povezana samo s Brexitom, već sa slomom globalnih financijskih tržišta. Kao što nismo uspjeli izbjeći recesiju poslije 2008., tako ne vjerujem da ćemo izbjeći i eventualnu novu recesiju”.S Mađarima smo se dogovorili i povukli su blokadu našeg puta u OECD. Slovenija i dalje ustraje u tome, ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je nove razgovore i smatra da bi uskoro mogli postići dogovor iako mi i dalje ne priznajemo arbitražu. Na pitanje postoji li mogućnost za dogovor, Kovačević je odgovorio:

“Teorijski je zamislivo da ako Hrvatska Sloveniji da neku ponudu od koje će imati veliku korist, da Slovenija odustane od te blokade. Ali budući da je sad jedini javno prezentirani argument blokade ta arbitraža, mislim da su očekivanja ministra Horvata nerealna”.S obzirom na našu razvijenost, je li nam uopće mjesto u OECD-u?

“Ima tamo zemalja koje su ekonomski usporedive s Hrvatskom. Po tom kriteriju ne bi trebale postojati nikakve prepreke”.Tvrdi da smo ulazili i u Vijeće Europe i u EU, a da nismo u stanju bili provoditi zahtjeve tih organizacija.

“Hrvatska koja je članica EU-a pokazuje da, ako bi sad bila u procesu učlanjivanja u EU, ne bi zadovoljila tražene uvjete. Hrvatska vlast se na krajnje nespretan način odredila prema prošlosti iz Drugog svjetskog rata”. U tom kontekstu komentirao je i zabranu Koruške crkve da se održi misa na Bleiburgu. Na pitanje treba li Hrvatska odustati od takvog načina komemoriranja kojem je Sabor pokrovitelj, odgovorio je:

“Mislim da je pogrešno što je Sabor bezuvjetno pristao biti pokrovitelj, neovisno o tome što se tamo događa. Činjenica je da su državne vlasti Austrije temeljem novog zakona donijele odluku o strogom kažnjavanju izvikivanja nacističkih pozdrava i isticanja simbola, a da Hrvatska to nije napravila”.Kada su u pitanju optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je SOA bila umiješana u vrbovanje selefija u BiH, tvrdi da je u najmanju ruku pretjerao, a ako iznese nekakave dokaze, ističe da bi to bio šok. Hrvatska nije uputila diplomatsku notu, sve se svelo na odbacivanje optužbi. Kovačević ističe, Mektičć vjerojatno neće nastaviti s ministarkom pozicijom.

“Ako u tom aspektu sagledamo, možda i bolje da se ne poduzimaju neke velike i bučne akcije. Meni se čini da je za sad to jedna od afera koja, u kontekstu već ionako loših odnosa između RH i BiH, još dublje pogoršavaju”.I za kraj je dao ocjenu kreiranju vanjske politike i naše diplomacije, uz kratko obrazloženje.

“Bojim se da ne bi mogla biti veća od dva. Hrvatska je u stalnim sporovima sa svim susjedima, a pritom nije kreativna u pronalaženju rješenja. Ako nam je stalo da riješimo te probleme, morali bismo imati puno inicijativa i pribavljati podršku na onim instancama koje nam mogu dati podršku”.

Podijeli