Koronavirus u RH: Nema umrlih, 62 nova slučaja, najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Koronavirus u RH: Nema umrlih, 62 nova slučaja, najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Podijeli

Na nacionalnoj razini imamo 62 novozaraženih koronavirusom, preminulih danas nema. Najviše novih slučajeva ima Splitsko-dalmatinska županija, potom slijede Vukovarsko-srijemska i Grad Zagreb.
Novozaraženih 62, aktivno 553 slučaja, 122 pacijenta na liječenju, a 7 na respiratoru – današnje su ukupne brojke vezane za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj. Preminulih srećom nema. Splitsko-dalmatinska županija ima 21 novi slučaj zaraze, od čega je osam novooboljelih iz Splita. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin:

“U našoj županiji je povećan broj ljudi vezano za turizam i druge aktivnosti. Vidimo u ovom razdoblju da imamo sve više novooboljelih mladih osoba”.Tvrdi da je više zaraženih jer se više i testira.

“Danas imamo četvero novooboljelih vezano za druženja u noćnom klubu, jučer smo imali dvoje, prije dva dana smo imali određeni broj oboljelih vezano za noćne klubove. pa molila bih da se pridržavaju mjera. Apelirala bih prema lokalnim stožerima i lokalnih zajednicama da se angažiraju oko pojačanih aktivnosti vezano za rad noćnih klubova”, rekla je Karin. Potom slijede Vukovarsko-srijemska županija i Grad Zagreb gdje je potvrđeno po 7 novih slučajeva. Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda Andrija Štampar:

”Zbog ovih sedam novih slučajeva 83 osobe su stavljene u mjere samoizolacije. Četiri su zasad negativne epidemiološke anamneze, jedan je kontakt s prethodno oboljelom osobom, jedan je uvoz iz SAD-a, a jedan iz Saudijske Arabije”. Zbirne podate u Zagrebu od početka epidemije iznijela je Željka Josipović iz Gradskog ureda za zdravstvo:

”Od početka epidemija 25.veljače do 6. kolovoza u Gradu Zagrebu je ukupno bilo 1.243 oboljela, a broj preminulih je ukupno 24. Jučer smo imali jedno preminulog bolesnika. Aktivna su 153 slučaja”. A Šikić je još upozorila i na razdoblja godišnjih odmora.

”Htjela bi istaknuti da smo zamijetili između ovih negativnih epidemioloških anamneza da su to u pravilu povratci s godišnjih odmora pa s ovog mjesta šaljem apel da se potrebno odgovorno ponašati, držati se propisanih mjera i na godišnjem odmoru”.Zadarska županija ima 3 novozaražena, a po jedan novi slučaj imaju Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Požeško-slavonska, Zagrebačka te Istarska županija. U Istri je riječ o zdravstvenom djelatniku pulske bolnice, potvrdio je za Media servis načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac:

”Nakon toga epidemiolozi i Uprava bolnice su odradili ono što treba odraditi u epidemiološkom smislu. Četvero djelatnica su u samoizolaciji, prati se cijela situacija, ne očekujemo nikakve probleme. Bolnica uredno i redovno obavlja svoj dio posla za redovno zdravlje građana Istre i gostiju, i dio koji se odnosi na liječenje osoba oboljelih od virusa”.

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao 19 milijuna, a umrlih je više od 718 tisuća. Indija je prešla drugi milijun zaraženih u samo 20 dana. Ondje je umrlo oko 40 tisuća ljudi. Što se Europe tiče Njemačka prvi put od svibnja bilježi više od tisuću slučajeva u jednom danu, a ministar zdravstva najavio je obavezna testiranja u zračnim lukama za sve koji se vraćaju iz kriznih područja, kao što su dijelovi Španjolske i Belgije. SAD su jučer zabilježile više od dvije tisuće umrlih u jednom danu. U najpogođenijoj zemlji svijeta do sada je umrlo 162 tisuća ljudi, a zaraženo je više od 5 milijuna. Izrael je, pak, objavio da od listopada kreću ispitivanja potencijalnog cjepiva.

Podijeli