Komadina objavio svoje Programske smjernice SDP-a

Komadina objavio svoje Programske smjernice SDP-a

Podijeli

Kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina objavio je svoj prijedlog Programskih smjernica SDP-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Novo vrijeme sa sobom nosi nove izazove za SDP, koji se mora mijenjati i postati otvorena stranka, stranka svih svojih članova, stranka koja okuplja i privlači građane i stranka, koja će mijenjajući sebe, mijenjati i Hrvatsku.

„Naša stranka mora postati demokratska i moderna promjena, ona koju želimo vidjeti u društvu. Prvo moramo demokratizirati i modernizirati sebe, da bismo mogli demokratizirati i modernizirati društvo. Vrijeme je za promjene, za demokratski i moderan SDP“, naglašava Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a i kandidat za predsjednika stranke. Komadina ističe kako SDP mora postati moderna, značajno više socijaldemokratska stranka po sadržaju i načinu djelovanja, a ne samo po nazivu. Samo tako SDP ponovno može postati pobjednička stranka.

Zlatko Komadina ističe tri ključna politička cilja za budućnost SDP-a i Hrvatske: kreiranje programa SDP-a i javnih politika kao pokretača gospodarskog i društvenog razvitka Hrvatske, demokratizaciju i decentralizaciju stranke te okupljanje svih socijaldemokratskih snaga u stranci i društvu, kroz koje će se okupiti stranački ljudski potencijal, društveni intelektualni potencijal i različiti društveni dionici koji mogu doprinijeti napretku Hrvatske.

Na ovim ciljevima temeljit će se Programske smjernice za bolji SDP, dokument koji će Komadina ubrzo predstaviti članstvu SDP-a i hrvatskoj javnosti.

Komadina jasno ukazuje da demokratizacija SDP-a podrazumijeva decentralizaciju i sudjelovanje članstva u odlučivanju, u kreiranju programa i politika te u donošenju odluka i kadrovskoj politici stranke. „Politiku i političko moramo vratiti u stranku, a stranku moramo vratiti članovima“, jasan je Komadina.

U Programskim smjernicama za bolji SDP, Komadina će jasno definirati 4 stupa demokracije u stranci:

1) proširenje modela ‘jedan čovjek-jedan glas’, uvedenog prije osam godina, i za ostale dužnosti u SDP-u

2) zalaganje za preferencijalno glasovanje stranačkih organizacija za liste kandidata za predstavnička tijela u državi, kao što su npr. Sabor ili gradska vijeća

3) otvaranje rasprave o stranačkim predizborima za kandidate za izvršnu vlast

4) otvaranje stranačkog i javnog dijaloga o programu, politikama i statutu, u kojoj će svoj doprinos moći dati svi članovi, sve organizacije i progresivne snage u društvu.

„Otvorit ćemo stranku članstvu i javnosti te pokrenuti dijalog s hrvatskim društvom,“ naglašava Komadina.

Zaključno, Zlatko Komadina poručuje: „Kandidiram se za predsjednika SDP-a jer zajedno s članstvom želim mijenjati SDP. Stiglo je vrijeme promjena. Povjerenje članstva obvezuje me da zajedno promjenama stvorimo uspješan SDP. SDP, to smo svi mi!“

http://hr.n1info.com/

Podijeli