Koliko kalorija troši hodanje, a koliko aerobik?

Koliko kalorija troši hodanje, a koliko aerobik?

Podijeli

Umjesto vježbi u zagušljivoj teretani, lakše je baviti se plivanjem, planinarenjem ili trčanjem

Ako želite izgubiti višak kilograma, donosimo vodič koliko kalorija troše pojedine aktivnosti.

Manje umaranja

Iako je poželjno biti aktivan tokom cijele godine, lakše je baviti se sportom kad je sunčano i lijepo vrijeme. Umjesto vježbi u zagušljivoj teretani, lakše je baviti se plivanjem, planinarenjem ili trčanjem. Pri tome ne treba pretjerivati pa stručnjaci redovno ističu kako se tokom najvećih ljetnih vrućina ipak treba manje umarati.

Ne smije se zaboraviti ni na činjenicu da treba piti dovoljne količine vode. Koji će sport neko odabrati, ovisi o njegovim fizičkim mogućnostima, ali i o osobnim preferencijama. Svaka fizička aktivnost rezultira trošenjem kalorija, a oni koji žele skinuti višak kilograma, svakako će paziti i na to koliko će kalorija sagorjeti, piše Dnevni avaz.

Razvoj mišića

Naprimjer, hodanjem po ravnom za sat ćete izgubiti 328 kalorija, ali ako hodate po pijesku, izgubit ćete 590 kalorija za sat vremena. Vozeći bicikl možete izgubiti i do 554 kalorije, dok ćete 540 kalorija sagorjeti igrajući frizbi, a plivanjem ćete izgubiti 386 kalorija za sat.

Većina aktivnosti, osim što doprinosi zdravlju srca i krvožilnog sistema te boljem općem osjećaju, razvija mišiće cijelog tijela, što vodi do snažnije muskulature.

Mnogo truda

Mršavljenje je proces u koji je potrebno uložiti mnogo truda, ali i odreći se nekih loših navika. Osim prilagođene i raznovrsne prehrane, važan faktor je svakako fizička aktivnost, koja ubrzava metabolizam, troši nakupljene masnoće u tijelu i povećava mišićnu masu.

Bolja forma

Svako vježbanje je dobro i koristi tijelu, pogotovo zato što većina vodi sjedilački način života. Osim boljoj formi, trening doprinosi i dobroj liniji, a za samo 10 minuta vježbanja možete sagorjeti značajan broj kalorija.

Aerobik

Aerobik umjerenog intenziteta može sagorjeti skoro 60 kalorija, a ukoliko preferirate rekreaciju i zabavu, možete se odlučiti za zumbu, koja za samo 10 minuta sagorijeva 66 kalorija. Dakle, uvedite barem kratke treninge koji će vam omogućiti da uživate u omiljenim namirnicama, naravno umjereno.

Tenis i košarka

Brzina, refleksi, eksplozivnost, izdržljivost… sve je to tenis, koji troši između 250 i 300 kalorija za pola sata igre. Zato je vrlo važno, kao i kod košarke, prethodno istezanje i zagrijavanje mišića te odabir odgovarajuće obuće, posebno ako igrate na tvrdom terenu. Također, redovnim igranjem košarke troši se 288 kalorija u 30 minuta. Ovaj sport je istodobno dobar saveznik u razvijanju koordinacije, refleksa, izdržljivosti i eksplozivnosti.

Podijeli