Koliko je teško opljačkati bankomat putem laptopa?

Koliko je teško opljačkati bankomat putem laptopa?

Podijeli

Splitska policija imala je dosad nezabilježen slučaj pljačke bankomata. Usred noći, u blizini policijske postaje, bankomat je na ulicu izbacio stotine tisuća kuna. Iza pljačke stoje – cyber lopovi.

Bankomat u sklopu jedne splitske pošte u petak navečer je na ulicu izbacio na tisuće kuna. Nije bilo čudo ni kvar, nego cyber lopov koji je uz pomoć prijenosnog računala pljačkao bankomat i to u neposrednoj blizini policijske postaje. Iz PU splitsko-dalmatinske tvrde da ovakvo kazneno djelo dosad u Splitu nije bilo zabilježeno.

Cyber lopov se svojim prijenosnim računalom povezao s bankomatom, preuzeo kontrolu nad njim i davao mu naredbe da izbacuje novčanice. 

Isto se može obaviti čak i pametnim telefonom, ali ipak ne bilo tko u kućnoj radinosti.

Radi se o znanjima za koje je potrebno imati različitu opremu odnosno računalo s kojim se morate i povezati znači morate imati. Nešto i fizički napravit, pokrenuti različite programe znači nije to tako jednostavno kako izgleda, kaže konzultant za informacijsku sigurnost Alen Delićza Dnevnik.hr.

Navodno su u pitanju stotine tisuća kuna, ali ni policija ni Hrvatska poštanska banka, čiji je bankomat opljačkan na taj način, zasad ne otkrivaju koliko je novca ukupno izbacio, piše N1.

“Detektirali smo mogući napad na bankomat i poslali zaštitarsku službu koja je intervencijom spriječila veću štetu. Istraga je u tijeku”, priopćeno je iz HPB-a.

Banka ima sustav zaštite koji ih je alarmirao i zaštitar je brzo stigao do mjesta pljačke. Ne zna se je li u međuvremenu, osim lopova, i koji sretni slučajni prolaznik iz susjedstva pokupio pokoju novčanicu s poda.

Kada biste i bili te sreće da na podu pronađete neki iznos, makar i sto kuna, zapravo ih ne biste smjeli zadržati nego bi ih trebali vratiti jer je to kazneno djelo utaje. Propisana kazna je od 6 mjeseci pa do čak pet godina zatvora ovisno o iznosu.

Stručnjaci ističu kako ovo i nije najmudrija metoda pljačke bankomata, jer iznad većine postoje nadzorne kamere pa ni cyber lopova, a ni slučajne utajivače nije nemoguće otkriti.

Podijeli