Kina je izgradila najveći pročišćivač zraka na svijetu i čini se da...

Kina je izgradila najveći pročišćivač zraka na svijetu i čini se da stvarno radi

Podijeli

Eksperimentalni toranj visine 100 metara u sjevernoj Kini, kojeg nazivaju najvećim pročišćivačem zraka na svijetu, osjetno popravlja kvalitetu zraka u gradu Xianu u provinciji Shaanxi. Trenutno, toranj je još u fazi testiranja kojeg provode znanstvenici odjela za očuvanje okoliša Kineske akademije znanosti. Projekt je pokrenut još 2015. godine, no sam toranj je izgrađen krajem prošle godine

Cao Junji, koji predvodi istraživanje za South China Morning Post izjavio je kako su promatrali kvalitetu zraka u radijusu deset kvadratnih kilometara oko tornja. U posljednjih par mjeseci od početka rada tornja, toranj je proizveo deset milijuna kubičnih metara pročišćenog zraka. Junji kaže kako toranj, u danima kada je smog iznimno visok, može spustiti razinu onečišćenja zraka na umjerene razine.

Toranj gotovo ne troši električnu energiju

Toranj funkcionira na principu staklenika, koji prekriva površinu veličine otprilike polovice nogometnog igrališta oko temelja tornja. Zagađeni zrak se uvlači u staklenik, pa se potom zagrijava putem solarne energije. Vrući zrak potom prolazi kroz toranj, u kojem se nalazi više slojeva filtera za pročišćavanje. Zbog staklenika, toranj tijekom dana gotovo ne koristi električnu energiju, za razliku od drugih manjih pročišćivača. Problematično je što Kina većinu svoje energije još uvijek dobiva sagorijevanjem ugljena, koji naravno, zagađuje okoliš.

Grad Xian u zimskim mjesecima može doći do opasnih razina onečišćenja zraka budući da je i tamošnja toplana također pokretana ugljenom. Znanstvenici koji upravljaju tornjem tvrde kako pročišćivač i dalje može raditi zimi, budući da se oslanja na staklenike za upijanje radijacije sunca, kako bi postigli što veću efikasnost.

U punoj veličini, toranj bi trebao biti visok 500 metara

Znanstvenici su postavili preko deset mjernih stanica za kvalitetu zraka unutar područja, kako bi mogli testirati efikasnost tornja. Prosječno smanjenje zagađenja najštetnijih sitnih PM2.5 čestica iznosi oko 15 posto tijekom težeg zagađenja. Cao, međutim, tvrdi kako su rezultati preliminarni, budući da se toranj još nalazi u eksperimentalnoj fazi. Točnije izvješće trebali bi objaviti tijekom ožujka, kada će biti završeno potpuno znanstveno istraživanje.

Cilj njihovog istraživanja bio je pronaći efikasan i jeftin način za umjetno uklanjanje zagađujućih čestica iz atmosfere, no točna cijena cijelog projekta nije objavljena. Eksperimentalni toranj u Xianu je nešto manji od onih koje Caov tim želi izgraditi diljem Kine. U punoj veličini, toranj bi trebao biti visok 500 metara, a njegovi staklenici bi trebali zauzimati površinu od 30 kvadratnih kilometara, sudeći prema patentima iz 2014. godine.

telegram.hr

Podijeli