Kako se organizatori festivala bore s koronom?

Kako se organizatori festivala bore s koronom?

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Epidemija koronavirusa zaustavila je brojna događanja, okupljanja, koncerte i festivale. I dok su otkazani svi veliki festivali na Zrću, baš kao i Ultra Europe Split festival, u Istri će se ipak održati Motovun film festival, a u Zagrebu traje Ljeto na Štrosu. Razgovarali smo s organizatorima koji su nam otkrili kako se bore s koronom?
Nitko se nije nadao epidemiji koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet, ali ne i Motovun film festival koji će se, nadaju se organizatori, ipak održati u malom istarskom gradiću od 30. srpnja do 1. kolovoza. Glavni aduti ovogodišnjeg festivala su Tereza 37 i Ajvar, ističe u razgovoru za Media servis direktor festivala Igor Mirković.

“Pripremamo izdanje Motovun film festivala koji će podsjećati na sve ono što mi inače radimo, imat ćemo tri dana programa, koji će ponuditi desetak projekcija dnevno, više nego bilo tko može sam pogledati. Bit će to jedan bogati švedski stol filmova, iz kojega će svatko moći birati što hoće i koliko hoće. Iz Hrvatske predstavljamo film Tereza 37, dok iz Srbije dolazi njihov najuspješniji film sezone – Ajvar”.
Proces prilagođavanja epidemiji koronavirusa još uvijek traje, a odgovori na brojna pitanja trebala bi se definirati sa stručnjacima do kraja idućega tjedna. Organizatori su spremni na sve scenarije, ističe Mirković.

“Prihvatit ćemo sve preporuke i pridržavat ćemo se onoga što nam stručnjaci predlažu kako bismo svi bili sigurni. No, publika mora shvatiti da nema tog Stožera koji će ih zaštititi, ako se oni sami neće paziti na sebe i na druge”.
I u Zagrebu je pregršt događanja na otvorenome. Na Gornjem gradu se održava Ljeto na Štrosu, kaže za Media servis organizator Zlatan Jaganjac.

“20. jubilarno ljeto na Štrosu, na Gornjem gradu, i ove godine je počelo 12. lipnja koncertom Stjepana Đimija Stanića i trajat će do 1. rujna. Sve to skupa je fantazija. Dođite nam na Štros”.
U narednih tjedan dana na Strossmayerovom trgu u Zagrebu održat će se i 2. festival Ritam Mediterana, na kojem će se predstaviti sedam mediteranskih zemalja, prikazat će se i devet filmova, uz bogatu gastronomsku ponudu Libanona, Španjolske i Hrvatske. Sve to događa se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ističe Jaganjac.

“Mi smo ove godine stavili minimalan broj kućica, velike terase, puno razmaka i na friškom smo zraku. Što smo sretniji, to smo zdraviji, sljedećih nekoliko mjeseci se trebamo dobro zabaviti, jer kada je čovjek sretan, odmah je i zdraviji”.U Šibeniku će se, u inat koroni održati i Seasplash festival.
Bez obzira na trenutnu epidemiološku sliku u najavi je veliki broj događanja, a na tom popisu svatko može pronaći nešto za sebe. Uz preporuku – čuvajmo sebe i druge.

Podijeli