Je li ovo novi hrvatski ministar gospodarstva? Pročitajte njegov program (koji je...

Je li ovo novi hrvatski ministar gospodarstva? Pročitajte njegov program (koji je sastavio u 48 sati)

Podijeli

Milan Račić, stručnjak za strateško poslovno savjetovanje, na svojoj je internet stranici potvrdio da je bio jedan od kandidata koji su razgovarali s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. – Rečeno mi je da svaki kandidat treba pripremiti plan za Ministarstvo od 5 točaka, a za izradu plana imao sam 48 sati – napisao je Račić.

Inače, i Račić je, poput mandatara Oreškovića, dio života proveo u Kanadi gdje je završio tri fakulteta; ekonomiju, pravo, a zatim se specijalizirao za međunarodno pravo. Dugi je niz godina radio na višim izvršnim pozicijama u tvrtkama u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj. Vodio je pregovore za preko 2 milijarde dolara poslovnih ugovora za Fairchild Dornier (SAD i Njemačka) i Bombardier Aerospace (Kanada), radio je nadzor portfelja operativnog leasinga vrijedan 700 milijuna dolara, a kao partner strukturirao je 100 milijuna eura vrijedan private equity fond za nekretnine, piše Večernji.

Osim toga, Račić je bio predsjednik i izvršni direktor LoadFactor Consulting Groupa te LoadFactor Equity Groupa iz Washingtona, a obavljao je i funkciju potpredsjednika i pomoćnog glavnog pravnog savjetnika u tvrtki Fairchild Dornier Corporation u Washingtonu, San Antoniju i Münchenu. Dobitnik je Nagrade za poduzetnika godine koju mu je 2004. godine dodijelila Hrvatsko-kanadska gospodarska komora i član odvjetničkih komora u New Yorku i Massachusettsu.

U nastavku vam u cijelosti donosimo njegov plan, a OVDJE može pogledati i njegovu elaboriraniju verziju.

1.  Hrvatskoj je očajnički potrebna nova vizija kako bi se građani pokrenuli

Ako ne promijenimo smjer u kojem se krećemo, naša će ekonomska budućnost biti poput naše prošlosti. Potrebna nam je vizija bolje verzije Hrvatske gdje smo razboriti, odgovorni i mudro iskorištavamo ukazane prilike. Hrvatska mora postati zemlja nade, pravde i prilika, a to je moguće uz pravo vodstvo. Posao je novog Ministarstva gospodarstva da osigura rast i omogući pretvaranje ove vizije u stvarnost – a to možemo učiniti izbavljenjem privatnog sektora iz okova jer „plima podiže sve brodove“ (JFK, 1963.).

2.  Ne postoji čarobni štapić kojim ćemo jednim pokretom izliječiti posrnulu ekonomiju

Procvat u Hrvatskoj nije izostao zbog jedne ključne loše odluke, već zbog čitavog niza loših odluka – čitav naš pristup bio je pogrešan. Lijek predstavlja promjena perspektive zasnovana na izvrsnom vodstvu uz odgovoran i racionalan pristup upravljanju našim gospodarstvom.

3.  Komunikacija će ili podići ili srušiti ovu Vladu

Nova će Vlada postići uspjeh samo ukoliko bude u stanju uspješno prenijeti i prodati svoju viziju i daljnje mjere sljedećim grupacijama: 1) hrvatskim glasačima, 2) hrvatskim poduzećima, 3) međunarodnim ulagačima te 4) agencijama za kreditni rejting i međunarodnim institucijama.

4.  Pravi pristup je „bez puno mudrovanja“ (KISS – keep it simple, stupid)

Hrvatski problemi nisu tako strašni kao što nas uvjeravaju – ne ako zaista želite provesti reforme. Uz Einsteinov poznati citat: „Ako nešto ne možete jednostavno objasniti, to znači da ni sami ne razumijete“, dodao bih i da to onda ne možete ni prodati.

Podsjetimo, Novi list jučer je objavio kako su potvrđena prva tri Mostova ministra u novoj Vladi, među kojima je i Tomislav Panenić koji bi trebao biti ministar gospodarstva. No, par sati nakon te objave glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja i visoki izvor blizak mandataru demantirali su da je došlo do dogovora.

“Ništa nije gotovo niti je usuglašeno, niti smo razgovarali. Evo, gospodin Orešković se tek vratio iz Kitzbuehela”, izjavio je Grmoja za Hinu. “Znači sve što se pojavilo u medijima nije točno, pojavljivala su se različita imena u posljednje vrijeme, jer u biti ništa nije gotovo i taj proces je u tijeku, i razgovora i usuglašavanja”, poručio je Grmoja.

http://www.telegram.hr

Podijeli