Jaka i orkanska bura otežava promet diljem Hrvatske

Jaka i orkanska bura otežava promet diljem Hrvatske

Podijeli

Danas će u većini krajeva vrijeme biti promjenljivo oblačno, a uz više oblaka uglavnom će u gorskim i istočnim predjelima ponegdje biti malo snijega, na južnom Jadranu može u početku biti malo kiše.

U unutrašnjosti ujutro se ponegdje očekuje i magla. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bit će pretežno sunčano. Zapuhat će umjeren, mjestimice jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu jaka do olujna bura, ponajprije na sjevernom dijelu s orkanskim udarima.

Očekuje se hladno vrijeme, s najvišom dnevnom temperaturom zraka uglavnom od -1 do 4, a na Jadranu od 5 do 10 °C. Prema mjerenjima DHMZ-a u 8 sati, u Zagrebu je temperatura mjestimice pala i na -2.4°C, u Krapini na -4°C, u Varaždinu na -2°C, u Daruvaru, Bjelovaru i Sisku na -1°C, u Slavonskom Brodu i Karlovcu na -2°C, u Ogulinu na -4°C, u Gospiću na -3°C, u Pazinu na -5.5°C, a na Zavižanu na -8.3°C.

Meteoalarm izdao narančasta upozorenja

Meteoalarm je izdao narančasta upozorenja za područje Istre, Primorsko-goranske županije te većinu Dalmacije. Na tim se područjima očekuju olujni i orkanski udari bure.

Srednja brzina vjetra prelazit će 40 kilometara na sat, a najjači udari vjetra kretat će se brzinom od 90 do 130 kilometara na sat.

Jaka bura uzrokuje poteškoće u prometu

Zbog jake bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila)., javlja HAK.
Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Slavoniji, Lici i središnjoj Hrvatskoj te na autocestama: A1 između Zagreba i Bosiljeva te tunela Mala Kapela i Sveti Rok, A3 Bregana- Lipovac između čvorova Jankomir i Velika Kopanica, A5 Đakovo-Sredanci i A11 Jakuševec-Lekenik.
Zbog niskih je temperatura moguća poledica posebice na mostovima i nadvožnjacima, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Zbog jakog vjetra na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i čvora Maslenica vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.
Zbog vode na kolniku zatvorena je županijska cesta ŽC3156 Žažina-Mala Gorica i ŽC3195 kod mjesta Gračanica Šišinečka.

Na autocesti A1 kroz tunel Sveti Rok u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom, a na čvoru Sveti Rok uz privremenu regulaciju prometa na silaznom kraku iz smjera Zagreba prema naplatnim postajama Sveti Rok.

Zbog radova na autocesti A7 između čvorova Draga i Orehovica u smjeru Zagreba zatvoren je vozni trak.

Do 22. siječnja na Jadranskoj magistrali (DC8) između Splita i Omiša u Podstrani vozi se jednim trakom, naizmjence, uz semafore.
Do 22. siječnja do 17,00 sati zatvorena je u Čepinu ŽC4085 na dionici od Ulice Kralja Zvonimira do Ulice Ljudevita Gaja.
Zbog radova na DC28 Novi Glog-Kenđelovac u (Bjelovarsko-bilogorskoj županiji) vozi se naizmjence, uz regulaciju semaforima.
Do 26. veljače 2016. zbog radova na državnoj cesti DC1 Sinj-čvor Klis Grlo na poddionici Podi-Križice na predjelu Križice vozit će se uz privremenu prometnu signalizaciju.
Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na županijskoj cesti ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.
http://hr.n1info.com
Podijeli