Izaslanstvo Ravnateljstva interventnih policija Njemačke u posjetu PU varaždinskoj

Izaslanstvo Ravnateljstva interventnih policija Njemačke u posjetu PU varaždinskoj

Podijeli

Izaslanstvo Ravnateljstva interventnih policija Saveznih zemalja SR Njemačke, koje predvodi ravnatelj interventnih policija Wolfgang Lohmann, u sklopu svog trodnevnog posjeta hrvatskoj policiji, obišlo je u četvrtak, 27. srpnja, Policijsku upravu varaždinsku.

Na samom početku susreta održan je sastanak s načelnikom Policijske uprave varaždinske i njegovim suradnicima, kojom prilikom je načelnik Jurčec predstavio rad Policijske uprave.

Uslijedio je sastanak s rukovoditeljima interventne policije. Načelnik Jurčec pozdravio je sve nazočne, osobito goste iz Njemačke, predstavnike Ravnateljstva policije te načelnike policijskih uprava međimurske, koprivničko-križevačke, bjelovarsko-bilogorske i krapinsko-zagorske.

Ravnatelj Lohmann predstavio je članove izaslanstva i upoznao prisutne s ustrojem interventne policije u Saveznoj Republici Njemačkoj i pokrajinama. Istaknuo je kako je suradnja s hrvatskom policijom dugogodišnja, te da njemačka policija pomaže kolegama u Hrvatskoj kroz donacije opreme i tehnike od 2000. godine, kao i da će se ovo partnerstvo nastaviti i dalje. Suradnja dviju policija proteže se na niz aktivnosti, osobito kroz organizaciju stručnih seminara i tečajeva te donacija. Kako je naveo ravnatelj Lohmann, njemačka i hrvatska  interventna policija imaju puno sličnosti. Isto tako, nužno je obučavati se i opremati kako bi se odgovorilo na terorističke prijetnje. Uloga interventne policije postaje sve značajnija kod većih javnih okupljanja i različiti skupova. Jedan od modaliteta za uspješnu borbu protiv svih oblika kriminaliteta je i suradnja na području prevencije kriminaliteta koju također dvije zemlje dugogodišnje razvijaju Pohvalio je rezultate i nastojanja Policijske uprave varaždinske na tom području

Zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić, održao je prezentaciju ustroja i rada interventne policije te upoznao s aktivnostima i trenutno dostignutom razinom obučenosti. Zapovjednik Barić istaknuo je značaj i obim donacija koje je interventna policija primila od njemačkih kolega te im na tome zahvalio. Dodao je kako je  hrvatska policija svih ovih godina uvelike bila oslonjena na njemačka iskustva i pomoć te da je želja hrvatske policije da tako ostane i ubuduće. Istaknuo je  bitne komponente kojima se vodi hrvatska interventna policija: mobilnost, fleksibilnost, visoka razina obučenosti i adekvatna opremljenost tehnikom, opremom i naoružanjem.

Po završetku sastanka, sudionici su obišli tehnički zbor i prikazanu opremu interventne policije.

Podijeli