INTERVJU Uhlir: U GUP-u ima niz odredbi koje nisu primjerene i nisu...

INTERVJU Uhlir: U GUP-u ima niz odredbi koje nisu primjerene i nisu dobre za Zagreb

Podijeli

Zagrebački HDZ je uložio 15 amandmana, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čak 72 amandmana na izmjene GUP-a. Izgledno je da će ponovno doći na očitovanje u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Je li posrijedi odugovlačenje, što misli o izmjenama GUP-a, kako gleda na kritike struke, ali i kako je moguće da su veliku aferu u APN-u otkrili mediji, a ne Ministarstvo, otkrio nam je u Intervjuu tjedna Media servisa državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir.

Uhlir je rekao da će zagrebački GUP zbog novih nekoliko desetaka amandmana opet morati doći na provjeru u Ministarstvo. Objasnio je da će trajanje provjere ovisiti o kvaliteti napisanih amandmana, a ponavlja da se Ministarstvo bavi procedurom, ali ne i detaljima projektiranja u prostoru.
Preuzimanje (Desni klik – odaberite “save link as” ili “save target as”…)
“Nije dopustivo da se amandmanom izigra javna rasprava. Ako bi netko želio amandmanom promijeniti ono što se bez javne rasprave ne može mijenjati, mi ćemo to morati konstatirati i upozoriti. Ako je sve u skladu s procedurom, amandmani će dobiti zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva”.

No kao građanin Zagreba kaže da se slaže s kritikama arhitekata koji mjesecima upozoravaju na štetnost GUP-a i traže zastupnike u Skupštini da odbace izmjene i dopune.

“Na toj lokalnoj, gradskoj razini ima niz odredbi koje nisu primjerene, koje nisu dobre za Grad Zagreb i koje bi nanijele dugoročnu štetu Zagrebu. Mi govorimo o zelenoj infrastrukturi, da Europa želi biti zelenija, da želimo manje ugljičnog dioksida. Što radi Grad Zagreb? Koncentrira i dovodi promet u središte grada. Potpuno suprotno kretanju”.

”Van s garažama iz centra grada, van s koncentracijom prometa u centru grada”, savjetuje Uhlir koji tvrdi da mu je žao što se ovakvo nešto događa u Gradu Zagrebu koji bi mogao puno bolje i puno više. No Zagreb ima i drugih problema, primjerice mostove koji se ne održavaju i koji su u lošem stanju. Najavio je upravni nadzor. Iako zakonom nisu predviđene direktne sankcije, ističe da postoje indirektne.

“Ministarstvo graditeljstva od 2018. pokušava nagovoriti Grad Zagreb da se pođe pridržavati zakona u tom segmentu. Grad Zagreb uopće ne pokazuje dobru volju, nažalost. Mostovi su definitivno u lošem stanju. Kada se konstatira da Grad Zagreb nema planove i programe održavanja ni dan danas onda slijede sankcije prema pročelniku u reda koji te planove nije donio”.

Istaknuo je da je sama procedura upravnog nadzora je kratka, u svega dva dana se ustanovi ima li propusta ili ne. No treba se pratiti plan i program rada za cijelu Hrvatsku.

“Mi ćemo u taj plan ureda koji je zadužen za održavanje mostnih konstrukcija ugraditi obilazak Grada Zagreba. Planovi su već objavljeni i već je dogovoreno u koji grad se kada ide. Treba pričekati neko vrijeme, uglavnom u ovoj godini ćemo to obaviti”.

Komentirao je i slučaj bivšeg v.d. direktora APN-a Krešimira Žunića koji je preko tog istog APN-a dobio stan. Na pitanje kako je moguće da takvu aferu otkriju prvo mediji pa Ministarstvo tek onda reagira, odgovorio je:

“Pitanje je je li bilo kršenje zakonskih ili etičkih normi. Ministarstvo ne provjerava svaki dan što radi neko njegovo tijelo i kome je dodijeljen stan i zbog čega. Otkriveno je, nastao je problem i ministar Predrag Štromar je odmah reagirao”.

A je li ga šokirao cijeli događaj i je li njega sram što nema?

“To je vrlo neugodan ispad bivšeg v.d. APN-a. Ne mogu ulaziti u njegove motive da tako javno istupa. U svakom slučaju nije primjeren ni istup ni ponašanje oko tog stana. Ministarstvo je poslalo reviziju koja će detaljno pročešljati procedure, odluke, dokumentaciju i vidjet ćemo što se zbivalo”.

Kad su u pitanju nove subvencije za APN, najavio je da će se provesti u ožujku i rujnu. Za kraj, budući da dolazi iz HNS-a koji je u koaliciji s HDZ-om, pitali smo Uhlira koga bi radije vidio na čelu HDZ-a nakon unutarstranačkih izbora: Andreja Plenkovića ili Miru Kovača.

“Neugodno je odgovarati na pitanje unutarstranačkog izbora neke druge stranke. Miru Kovača uopće ne poznajem. Govoriti o tome koga bih radije, ne bih htio javno istupati. Koliko sam upoznao rad gospodina Plenkovića, vrlo je zahtjevno voditi državu u ovakvoj konstalaciji snaga i koaliciji i koliko vidim da to naš premijer Plenković radi bez pogreške”.

Podijeli