INTERVJU Davor Bernardić: Volio bih vidjeti Holy na našoj listi, razgovori idu...

INTERVJU Davor Bernardić: Volio bih vidjeti Holy na našoj listi, razgovori idu u dobrom smjeru

Podijeli

Predaje li Vlada INA-u MOL-u, kako će SDP proći na europskim izborima i hoće li na listi biti Mirela Holy, je li ikada razmišljao da se kandidira za predsjednika Hrvatske ili da predsjedničku funkciju u stranci prepusti nekom drugome, neka su od pitanja na koja smo potražili odgovore od čelnika SDP-a Davora Bernardića u Intervjuu tjedna Media servisa. Intervju je vodila Andrea Barać.

Uoči glasanja u Saboru o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e, i nakon obrazlaganja ‘opstruktivnih’ amandmana kako bi se rasprava iz hitnog postupka protegnula na dva dana, Bernardić je još jednom ponovio:

“Plenković očito nastavlja tamo gdje je stao Sanader, a to je prepuštanje INA-e u mađarske ruke, što je za nas izdaja nacionalnih interesa. Indikativno je da ove izmjene Zakona dolaze u trenutku nakon sastanka s Orbanom i gdje se država u potpunosti odriče kontrole u INA-i”.

Dodao je da je SDP-ova vlada ignorirala zahtjev Europske komisije za usklađivanjem s pravnom stečevinom Europske unije, dok se ne završe pravosudni postupci i da je to trebala napraviti i ova Vlada. Propala je interpelacija o radu Vlade u procesu propale nabavke izraelskih borbenih zrakoplova. Staje li SDP s traženjem odgovornih?

“Očekujemo da VSOA odgovori na pitanje tko je i zbog kojih razloga puštao tajne i klasificirane dokumente u medije i tako ugrozio obrambenu nacionalnu sigurnost”.

Komentirao je i navode da Mirela Holy razmišlja o pojavljivanju na listu SDP-a za Europske izbore.

“Volio bih vidjeti Mirelu Holy na našoj listi, da nam se priključi i da nam se vrati. Razgovarao sam s njom, razgovori idu u dobrom smjeru”.

Izašle su prve procjene EP-a o novom sazivu, prema kojima njegova stranka treba dobiti tri mandata, što je SDP i postavio kao cilj. Budući da su istraživanja provedena prije širenja Amsterdamske koalicije, na pitanje boji li se da bi im mogla pomrsiti planove, tvrdi da do toga neće doći jer se radi o dva različita biračka tijela.

Nisu se udružili za europske izbore, ali što se tiče nadolazećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u zemlji, suradnja nije isključena.

“Mi možemo surađivati u interesu Hrvatske. Nakon EU izbora u SDP-u i s druge strane u strankama okupljenim oko Amsterdamske koalicije vidim potencijal za promjene u Hrvatskoj”.

Ako se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uskoro izjasni da ponovni ide u utrku za Pantovčak, misli da ljevica ima kvalitetnih kandidata koji bi mogli pobijediti.

Istaknuo je da će SDP imati svog kandidata i da bi voljeli da ga stranke centra i lijevog centra podrže.

“Vjerujem da će uz takav savez promjene na Pantovčaku biti moguće. To je važno jer želimo imati predsjednika ili predsjednicu ne koje se možemo ponositi i tko nas neće blamirati u zemlji ni u inozemstvu”.

Sa Zoranom Milanovićem kaže da nije u kontaktu već nekoliko mjeseci. A ima li on ambicije da možda postane predsjednik države?

“Ja sam predsjednik SDP-a i moja dužnost je u Saboru s građanima ove zemlje inzistirati na onome što je naš plan – zaustaviti iseljavanje kroz plan za povećanje plaća u Hrvatskoj, povećati prosječnu mirovinu u RH za 300 kuna, jedan od temeljnih stupova naših programa je plan za bolje zdravstvo. Imamo plan kako smanjiti liste čekanja i dugove u zdravstvu”.

Osvrnuo se i na to što Grabar Kitarović preglede obavlja u privatnim poliklinikama. Ističe da je time poslala poruku da ne vjeruje našem zdravstvenom sustavu. Kada su u pitanju četiri godine predsjedničina mandata, dosta je kritičan, ali je ipak uspio izdvojiti jednu dobru stvar koju je napravila dobro.

“Mislim da je najpozitivnija stvar što je grlila naše nogometaše po svlačionicama. To su ljudi dobro percipirali”.”Ako su ti savjetnici krivi za sve, onda definitivno ne zaslužuješ drugi mandat”, poručio je Bernardić predsjednici zbog prebacivanja odgovornosti oko pozdrava Za dom spremni na savjetnike.

“Ne može ti za to biti kriv savjetnik. Ne znam je li gore da imamo predsjednicu koja nema stav ili koja ima naknadnu pamet”. Uvjeren je da je moguće svrgnuti HDZ s vlasti na sljedećim parlamentarnim izborima.

“Svima mora biti jasno da nema promjena u Hrvatskoj bez SDP-a”.

Rejting SDP-a je na nikad nižoj razini. Na pitanje je li ikada razmišljao da vodstvo stranke prepusti nekom drugom, samo je rekao:

“Rezultati s eu sportu mjere nakon utakmice, a u politici nakon izbora. I to je jedino relevantno istraživanje. Euroizbori će biti jedina prava anketa”

Klub SDP-a predložio je povlačenje suspenzije četvorici članova Predsjedništva stranke Grbinu, Hajdašu Dončiću, Babiću i Zmajloviću, no Bernardić nije odgovorio je li za povlačenje suspenzije.

Tek je rekao da će o tome razgovarati na jednom od sljedećih glavnih odbora.Komentirao je i aferu SMS. ”Gdje ima dima ima i vatre, ne mogu se oteti dojmu da svaka afera koja se pojavi u ovoj zemlji vodi do vrha HDZ”, istaknuo je.

A velikom aferim naziva i situaciju u Uljaniku, brodogradilište za čiji se spas država sprema uložiti još 300 milijuna kuna.

“Dvije godine imaju sve papire na stolu, dvije godine znaju da su se nenamjenski trošila sredstva. Zašto DORH ne utvrdi tko je trošio sredstva iz Uljanika nenamjenski. Ovo je još jedna velika korupcijska afera. I sada se pokušava stvoriti dojam da se nešto radi, a zapravo su zakasnili”.

Podijeli