HZJZ izdao upute za rad učeničkih i studentskih domova

HZJZ izdao upute za rad učeničkih i studentskih domova

Podijeli

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za rad učeničkih i studentskih domova za novu školsku, odnosno akademsku godinu 2020./2021. u vrijeme epidemije koronavirusa. Uz opće upute, sadrži detaljni opis postupanja u slučaju zaraze učenika i studenata u domovima.Tako se u preporukama navodi da se do daljnjega zabranjeni svi posjeti Domovima osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti. U Domovima su dozvoljene samo aktivnosti koje su vezane uz djelatnosti Doma/centra propisane statutom, a koje se odnose isključivo na stanare Doma i radnike Centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera. Održavanje zabava, proslava i sl. u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nisu za sada dozvoljene, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju, navodi se u preporukama.

Preporuča se i pojačana osobna higijena korisnika i djelatnika, ali i prostora, posebno zajedničkog. U Domu je neophodno osigurati laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala u dovoljnoj količini za sprječavanje infekcija, sapuna, dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih ruakvica, maski za lice…

Neophodno je poticati korisnike i djelatnike da održavaju međusobni razmak od 1,5 m a po mogućnosti 2 m kada god je moguće. Učenici i studenti trebali bi biti smješteni u sobe tako da između njihovih kreveta ima najmanje 1,5 metar razmaka. Preporuča se da učenici istih razreda, odnosno studenti s istih fakulteta, kada je to moguće, budu smješteni zajedno. Također, oni iz istih soba trebali bi koristiti u unaprijed određenom terminu koristiti blagovaonicu u učeničkim domovima. U zajedničkim prostorijama studenti, učenici i zaposlenici obavezno nose masku, ali uz izuzetak vlastitih soba i sanitarnih čvorova.

Na otvorenom se ne nosi maska, a ako je moguće, treba izbjeći grupiranje veće skupine ljudi. Masku je potrebno koristiti pravilno, tako da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, te ju redovito po potrebi zamijeniti, napominje se u uputama.

Uz opće upute, HZJZ objavio je i detaljan opis postupanja u slučajevima zaraze ili pojave simptoma koronavirusa. Studenti i učenici koji razviju simptome bolesti, o tome odmah moraju obavijestiti rukovodstvo doma. Moraju u što skorijem roku napustiti dom, a do odlaska iz doma su u izolaciji, navodi se u uputama HZJZ-a. Detaljnije upute možete pronaći ovdje

Podijeli