Hrvatsku je opet zahvatilo snažno nevrijeme, smirivanje od ponedjeljka

Hrvatsku je opet zahvatilo snažno nevrijeme, smirivanje od ponedjeljka

Podijeli

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo cijelu Hrvatsku i uzrokovalo velike probleme u cestovnom i pomorskom prometu. Smirivanje vremena ne očekuje se do ponedjeljka, a zbog obilne kiše i olujnog juga izdan je crveni meteoalarm za područje Dalmacije, Rijeke i Gospića. Poplave prijete i sjeverozapadu Hrvatske.
Noćas je olujno jugo haralo Jadranom. Poplavile su rive, rušila su se drveća, a zabilježena je i pijavica. No, večeras se ponovno očekuje repriza. Dežurni prognostičar DHMZ-a Lovro Kalin za Media servis:

“Do kraja dana i dalje očekujemo i mjestimičnu kišu, iako bi ona tijekom noći trebala oslabjeti. No, sredinom sljedećeg dana očekujemo novi val oborina.Na snazi su brojna upozorenja, osobito na Jadranu i predjelima uz Jadran, ali i na sjeverozapadu zbog količina oborina”.

Sinoćnje nevrijeme izazvalo je probleme na riječkom i istarskom području. U blizini Umaga zabilježena je i pijavica. Količina kiše napravila je popriličnu materijalnu štetu. Načelnik glavnog stožera civilne zaštite istarske županije, Dino Kozlevac, za Media servis je potvrdio da su uspješno izvršili sve sinoćnje intervencije te da su sve vatrogasne snage spremne za današnji dan i novonajavljeno nevrijeme.

“Upozoravam građane da je od strane DHMZ-a izdan crveni meteoalarm za područje istarske županije. U narednih 48 sati očekuju se velike količine, jak vjetar, pa ljudi neka pripaze, neka budu budni da mogu prevenirati ako dođe to takve eskalacije nevremena jer je to najbolja preventiva. Sve žurne službe, uključujući komunalna poduzeća i cijeli sustav civilne zaštite je u potpunosti spreman”.

Nevrijeme nije zaobišlo ni sjeverozapad Hrvatske. U Hrvatskom zagorju vatrogasci su imali niz intervencija, a iz Civilne zaštite upozoravaju na moguće bujične poplave. Obilna kiša poplavila je i dio Maksimirske ceste u Zagrebu. Iz JVP-Zagreb:

“Bila su naša dva vozila sa 6 djelatnika, stigli su i djelatnici Vodoopskrbe s bagerom koji su preuzeli čišćenje toga dijela potoka. Voda je pala, ne ide više preko ceste i to je pod kontrolom”.

Aktiviran je Stožer civilne zaštite Obrovca radi uspostave redovitih mjera obrane od poplava na Zrmanji, dok su na području malog sliva rijeke Like uspostavljene izvanredne mjere. Očekuje se i daljnji porast vodostaja rijeke Save, pa i na tom području postoji mogućnost uvođenja mjera obrane od poplava. Zbog jakog vjetra u prekidu su brojne trajektne, katamaranske te brodske linije. Cestovni promet je otežan zbog magle i skliskih kolnika, izvijestila je Sandra Pučić iz HAK-a, a vozačima je savjetovala:

“Vozače molimo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama”. A vremenska prognoza ne nudi neki optimizam. Kraj oborina se ne nazire ni sutra.

Podijeli