Hrvatska tijekom predsjedanja dobila zadatak da pripremi stajalište Europskog vijeća

Hrvatska tijekom predsjedanja dobila zadatak da pripremi stajalište Europskog vijeća

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Na summitu čelnika zemalja članica EU-a Hrvatska je dobila zadatak da tijekom svog predsjedanja pripremi stajalište Vijeća o Konferenciji o budućnosti Europe.

Jedan od zadataka konferencije je približiti Europu građanima. Premijer Andrej Plenković je, govoreći o načinima kako to učiniti, naglasio da nakon svakog sastanka Europskog vijeća izvijesti hrvatske saborske zastupnike o raspravljanim temama.

“Kako bih njih senzibilizirali, a putem njih i hrvatsku javnost o europskim temama. To je jedan od načina. Mi smo zato organizirali i predstavljanje naših prioriteta ne samo u Zagrebu nego u Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu. Želimo intenzivirati komunikacijske aktivnosti o europskim temama jer je važno da naši građani budu upoznati. Europa Hrvatskoj donosi plus, a ne minus, a to je fenomen o kojem moramo govoriti horizontalno i to je jedan od načina da se Europa približi građanima.”

Konferencija neće biti jednodnevni događaj, nego proces, istaknuo je Plenković i dodao da će u njezinom radu sudjelovati Komisija, Vijeće, Europski i nacionalni parlamenti te svi zainteresirani.

Podijeli