Hrvatska na ljestvici digitalne konkurentnosti pala za sedam mjesta

Hrvatska na ljestvici digitalne konkurentnosti pala za sedam mjesta

Podijeli

Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 2019. zauzela 51. mjesto što je pad za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu, objavilo je u četvrtak Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).

Rezultate izvješća IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2019.“ objavio je Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut NVK.

Hrvatska je u tom izvješću zauzela 51. mjesto od ukupno 63 vodeće svjetske ekonomije, što je pad za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu, piše N1.

Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Singapur, Švedska, Danska, Švicarska, Finska, Hong Kong, Norveška i Republika Koreja.

IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.

Temelji se na analizi znanja, tehnologije i spremnosti za budućnost. Svaki od ta tri faktora podijeljena su u tri podfaktora koji sadrže ukupno 50 kriterija.

Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se statistički podaci (2/3) i podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika (1/3) koje je provedeno u veljači i ožujku ove godine.

Istraživanje je pokazalo da su indikatori koji pozitivno utječu na poziciju Hrvatske u okviru osnovnih stupova digitalne konkurentnosti znanje (odnos učenik/profesor u tercijalnom obrazovanju, broj žena s diplomama, veliki broj ženskih istraživača i grantovi za patente visoke tehnologije) i tehnologija (investicije u telekomunikacije).

Kao slabosti izdvojeni su indikatori međunarodno iskustvo, strana visokokvalificirana radna snaga, obuka zaposlenika, imigracijski zakoni, tehnološki razvoj i aplikacije, agilnost kompanija, korištenje velikih podataka i analitike, transfer znanja i javno privatno partnerstvo.

“Značajan pad od sedam mjesta na najnovijoj ljestvici digitalne konkurentnosti pokazuje pravi problem Hrvatske – nespremnost na usvajanje tehnologija i stvaranja poticajnog okruženja za držanje koraka s globalnim i posebno digitalnim razvojem”, istaknuo je predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić.

Rezultat je, kako je rekao, upozorenje za društvo u cjelini, jer ukazuje na nedovoljnu spremnost za budućnost, što u najvećoj mjeri pogađa naše mlade generacije.

“Stoga je krajnje vrijeme da aktiviramo sve svoje resurse na iznalaženju rješenja koja će bitno ubrzati naš razvoj i tako osigurati bolju konkurentnu poziciju Hrvatske,“ istaknuo je Mudrinić.

Podijeli