Hrvatska kreće s provođenjem važnog programa za otkrivanje raka pluća

Hrvatska kreće s provođenjem važnog programa za otkrivanje raka pluća

Podijeli

Hrvatska kreće s provođenjem Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća. Riječ je o prvom takvom programu u Europskoj uniji, a cilj je godišnje spasiti 500-tinjak života, jer je rano otkriveni karcinom moguće izliječiti u 80 posto slučajeva.

Program će uključiti osobe između 50 i 75 godina života koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unatrag 15 godina, a konzumirali su minimalno 30 kutija cigareta godišnje. Ministar zdravstva, Milan Kujundžić za Media servis je rekao kako rezultate očekuje vrlo brzo.

“Smrtnost od karcionma pluća u Hrvatskoj je velika, oko 3000 ljudi godišnje oboli i mi vjerujemo, ako se pušači budu odazivali, prvenstveno oni jer 90 posto karcinom pluća imaju pušači, da bismo već za tri mjeseca imali prve rezultate. O tome sam već razgovarao s predsjednicom Europske komisije za zdravstvo i Europa sad s velikim očekivanjima gleda u Hrvatsku.”Kujundžić je ponovio svoj stav o borbi protiv pušenja.

“Jedino što se do sada u svijetu pokazalo učinkovitim je značajno podizanje cijena cigareta. Brojni otpori prema tome postoje, ali ja to neću prestati zagovarati. Ne u postocima, nego bi cigarete trebale biti nekoliko puta skuplje. To je zapravo jedno veliko zlo u zdravstvenom smislu, uopće ne govorim o financijskim aspektima.”

Podijeli