Hrvatska je spremna prihvatiti djecu izbjeglice bez pratnje

Hrvatska je spremna prihvatiti djecu izbjeglice bez pratnje

Podijeli

Hrvatska je spremna prihvatiti dio djece bez pratnje koja žive u izbjegličkim kampovima na grčkim otocima, potvrdio je premijer Andrej Plenković danas u Sinju.

“I mi smo bili zemlja koja je imala i prognanike i koja je primala izbjeglice naročito iz BiH. Djeca trebaju posebnu zaštitu. Mi smo trenutno u fazi da će povjerenica Ilva Johansson najprije posjetiti Tursku, vidjeti, snimiti situaciju, nakon toga će se unutar članica razgovarati o tome koje bi države članice mogle prihvatiti jedan određeni broj djece. Ja ne vidim tko bi razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo.”

Na Nacionalnom stožeru civilne zaštite ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se i na trenutno stanje na grčko-turskoj granici. Ocjenjuje ju mirnom, uz manje izolirane incidente. Kazao je i postoje li u Hrvatskoj kapaciteti za zbrinjavanje djece migranata.

“Mi određenih kapaciteta imamo, ja sam u kontaktu i s ministricom Bedeković. Mi smo već zbrinjavali djecu bez roditelja iz migrantske populacije tako da imamo iskustva, imamo određene kapacitete. Vidjet ćemo kada se vrati povjerenica Johansson koji su konkretni parametri na koje bi Europska unija trebala odgovoriti.”

Podijeli