Hrvatska protiv IK: Do kraja tjedna odluka o referendumu

Hrvatska protiv IK: Do kraja tjedna odluka o referendumu

Podijeli

Sabor je potvrdio ratifikaciju Istanbulske konvencije, čemu je prethodilo nekoliko prosvjeda, žestoka javna rasprava i podjele unutar stranaka. Kakva su iskustva BiH koja je konvenciju ratificirala prije nekoliko godina? Hoće li konvencija biti samo mrtvo slovo na papiru ili će se doista provoditi? Sprema li se referendum?

Dio građana se protivio i prosvjedovao, dio bezuvjetno podržavao Istanbulsku konvenciju s ili bez interpretativne izjave, kao i saborski zastupnici, no na kraju je sa 110 glasova za podržana njena ratifikacija u Saboru.

No hoće li se ona u praksi doista provoditi ili smo dali zeleno svjetlo još jednom dokumentu koji će biti samo mrtvo slovo na papiru, pitali smo šefa SDP-a Davora Bernardića.

“Ovo je tek prvi korak. Čeka nas još dug put do implementacije čitavog seta preciznih mjera za zaštitu žena od nasilja i za zaštitu od nasilja u obitelji. Od prvog koraka do realizacije dug je put. Želim vjerovati da će ratifikacija ove konvencije dovesti do spašavanja mnogih ljudskih života, što je i primarni cilj”, rekao je Bernardić.

BiH je šesta zemlja u Europi koja je konvenciju ratificirala još 2013. godine. Predsjedavajući Komisije za ostvarenje ravnopravnosti spolova Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković ističe da je važno za njih da je država preuzela dio obaveza po toj konvenciji koja ostavlja prostora nacionalnim strategijama da dopune onome što se nedostaje.

“O Istanbulskoj konvenciji se raspravlja, legislativa je uredna i dobro urađena, ali rezultatima baš nismo zadovoljni”, rekao je Isaković.

Izvještaj GREVIO-u pišu dva puta godišnje i za razliku od dijela Hrvatske, nemaju problema s nadzorom te organizacije.

“GREVIO je institucija koja je dobro došla i ne vidim problem da netko kontrolira provodimo li mi nešto ili ne. Mislim da je to dobra stvar da nas netko kontrolira. Mi smo Balkanci i kad nemamo kontrolu mi to radimo na svoj način”, istaknuo je Isaković.

Andreja Kotnik iz Građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije drži da je GREVIO udruga koja se skriva iza žrtava, a djeluju kao parapolitička organizacija. Inicijativa će nastaviti s aktivnostima, najavila je.

“Čestitamo 30 zastupnika koji nisu podlijegli pritiscima, ucjenama i prijetnjama. Tih 30 zastupnika dobilo je 160 tisuća glasova na prošlim parlamentarnim izborima, dok je onih 110 koji su glasali za dobilo 139 tisuća glasova. Nastavit ćemo zagovarati izlazak iz Konvencije što i predviđa članak 80. Što se tiče referenduma razgovaramo s pravnicima i drugim inicijativama i udrugama, tako da bismo do kraja tjedna trebali imati odluku”, rekla je Kotnik.

Splitski svećenik don Josip Mužić također nije digao ruke.

“Oni koji su nominalno kršćani, a glasali su za ratifikaciju IK po savjesti neka računaju da ne smiju pristupati pričesti dok se ne pokaju i javno ne opozovu svoj sramotni čin. Svećenici su takvima dužni po savjesti uskratiti pričest”, napisao je Mužić na Facebooku.

mediaservis.hr

Podijeli