Hrvatska bira 10. saziv Sabora

Hrvatska bira 10. saziv Sabora

Podijeli

Počelo je, Hrvati izlaze na birališta. Oko 3,8 milijuna građana koji imaju pravo glasa imaju mogućnost izabrati 10. saziv Sabora. Doduše, ove godine u posve novim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, velikog broja građana u samoizolaciji, ali i sve većeg broja zaraženih.
Potpredsjednica Državnog izbornoj povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić je sve birače uputila na web stranicu DIP-a gdje su objavljene detaljne upute.

“Pozivamo ih da iskoriste svoje Ustavom zajamčeno biračko pravo i da izađu na izbore. Ne trebaju se bojati, sve epidemiološke mjere su poduzete, daleko više nego na nekim drugim prostorima u kojima smo svakodnevno‘‘, rekla je potpredsjednica DIP-a.

Nakon što je Ustavni sud odlučio da se ne može uskratiti biračko pravo oboljelima od Covida-19, jer bi to bilo suprotno Ustavu, DIP je izmijenilo tehničke upute te se tim osobama omogućava glasanje uz prilagođene uvjete. Slaven Hojski iz DIP-a je istaknuo da će zaražene osobe glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti ispuniti listić.

“Birački odbor će na poziv tog birača doći pred njegov stan ili njegovu kuću, i ono što je bitno neće imati neposredan kontakt niti s biračem niti s glasačkim listićem. Birački odbor će cijelu tu radnju u izbornom procesu obavljati s osobom od povjerenja osobe koja ima covid-19, koja će uzeti taj glasački listić, po njegovom nalogu će zaokružiti listu i kandidata kojeg on želi i staviti u omotnicu i vratiti to sve biračkom odboru koji će pričekati ispred stana.”

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. Veliko je zanimanje za mjesto u Saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata.

Birači kod ulaska na biralište moraju dezinficirati ruke, preporučuje se nošenje maski i nošenje vlastite kemijske olovke te držanje razmaka.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati. Isto, mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, gdje je glasanje počelo još jučer.

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Prve rezultate izbornih anketa možete pratiti na našim web stranicama od 19 sati, a sve najnovije vijesti objavljivat ćemo i na našem Facebook-u.

Podijeli