Hrvatska 2019. – Vraća se “Dora”?

Hrvatska 2019. – Vraća se “Dora”?

Podijeli

Iako nema službene potvrde s Hrvatske radiotelevizije, u intervju za Nedjeljni Jutarnji glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić najavio je povratak hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije Dora. Neslužbeno doznajemo kako su pripreme za Doru 2019. počele i da će se ona vratiti u svom najpopularnijem formatu – onom festivalskom, kakav nije bio od 2010. godine.

Pretpostavljamo da se s potvrdom čeka kako bi se finalizirao godišnji plan za sljedeću godinu te će se s informacijom izaći kada sve biti dogovoreno.

Povijest Dore kao hrvatskog izbora za Eurosong

Iako je hrvatski izbor za Eurosong održan još davne 1993. godine (ako ne računamo 1992.), ime Dora (po najpoznatijoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević) dobio je tek 1995. godine, i to na inicijativu tadašnje šefice delegacije i urednice Zabavnog programa Ksenije Urličić. Dora se većinom održavala u Zagrebu ili Opatiji (točnije, hotelu Kvarner), a pobjednik bi dobivao statuu koju je izradio Ivica Propadalo. Kako je rekao u jednom davnom intervjuu, “za izradu su ga inspirirale Gospa Sinjska i paška čipka“.

Kako su zvučale pjesme Dore 2000., prisjetite se u videu ispod teksta.

eurosong.hr

 

Podijeli