Horvat: ‘Od Kineza očekujem inicijativu da u sljedeću investiciju uđemo zajedno‘

Horvat: ‘Od Kineza očekujem inicijativu da u sljedeću investiciju uđemo zajedno‘

Podijeli

Kineska delegacija ponovno je u Hrvatskoj. Obišli su Treći maj, a u poslijepodnevnim satima sastali su se i s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Ministar Horvat je otkrio da se u ovom trenutku i dalje nije spominjala riječ strateško partnertstvo.Nakon sastanka s kineskom delegacijom jednog od najvećih svjetskih brodogradilišta ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je da kakva god njihova odluka bila, mora se prihvatiti jer je činjenica da su i pulsko i riječko brodogradilište zapali u velike poteškoće i da sve pada na leđa države.

“Ne očekujem od Kineza ako se u jednom trenu i pojave kao strateški partner da plaćaju dugove i grijehe prošlosti nego inicijativu da u sljedeću investiciju i brod uđemo zajedno”, poručio je Horvat.Dok su vladajući još uvijek pokazuju dozu optimizma, radnici Trećeg maja su oprezni. Sindikalist Juraj Šoljić za Media servis:

“To je sve znači još uvijek daleko. Apeliramo na Vladu RH da što prije donese odluku i razmotri modele završetka gradnje za kanadskog naručitelja koji je sam izjavio da je zainteresiran da se ti brodovi završe u Trećem maju”, rekao je Šoljić. Šoljić podsjeća da su radnici bez punih plaća od rujna. Sve više ih odlazi, a ako Vlada ne uskoro ne donese neku odluku više neće imati tko raditi, poručuje…

“Zadnje što smo dobili u prosincu to su one minimalne plaće koje su davno već potrošene. Jako je teško živjeti, ne donositi ništa kod kuće svojoj obitelji i možete misliti u kakvoj su situaciji radnici Trećeg maja”, rekao je. A ni to nije kraj problemima. Uljanik je putem Zagrebačke burze izvijestio da je zbog stečaja nad Uljanikom i time nemogućnosti isporuke broda, luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o izgradnji ro-ro broda. No, ministar Horvat poručuje da to nije konačna odluka već da u tome postoji nova nada za radnike.

“Uspijemo li u ovih nekoliko dana s belgijskim naručiteljem dogovoriti financijske kondicije za završetak broda velik broj radnika bit će vraćen u brodogradilište, ali moramo biti sigurni da imamo posla za njih”, rekao je Horvat.Podsjetimo, novo ročište o pokretanju stečaja nad Trećim majem zakazano je za 5.lipnja.

Podijeli