Hong Kong se sprema za nove prosvjede nakon velikog i mirnog okupljanja

Hong Kong se sprema za nove prosvjede nakon velikog i mirnog okupljanja

Podijeli

Gotovo četvrtina stanovništva Hong Konga izašla je na ulice svog grada i ponovno prosvjedovala, 11. vikend za redom, unatoč jakoj kiši, policijskoj zabrani okupljanja i sve oštrijim upozorenjima iz Kine. Iako su prijašnje prosvjede obilježili sve nasilniji sukobi prosvjednika i policije, ovo okupljanje prošlo je mirno. Međutim, poručili su da neće stati dok ne ostvare svoje ciljeve te se očekuju novi prosvjedi.

Hongkongške ulice pretvorile su se u more raznobojnih kišobrana kada se pljusak spustio na više od 1,7 milijuna ljudi koji su se odazvali pozivu na novi prosvjed unatoč policijskoj zabrani okupljanja. Prosvjed je prošao mirno, iako je u proteklih 11. tjedana, koliko prosvjedi traju, došlo do sve žeščih sukoba policije i aktivista. Zbog toga je Kina prosvjenike usporedila s teroristima te im iz Pekinga stižu sve oštrija upozorenja. Paralelno tome kineske paravojne snage održavaju vježbe uz granicu s Hong Kongom, međutim, prosvjednici nemaju namjeru odustati. Jedna od organizatorica Bonnie Leung:

“Htjeli bi reći da će narod Hong Konga nastaviti s prosvjedima dok hongkongška vlada ne odgovori na naših pet zahtjeva. Ako je taktika Pekinga i Hong Konga da čekaju da se naš pokret utiša i izumre, onda su potpuno u krivu.”

Osim što žele ostavku čelnice Hong Konga Carrie Lam, prosvjednici zahtijevaju potpuno povlačenje zakona o izručenju Kini, zbog kojeg su prosvjedi i počeli. Traže i da vladajući prosvjede prestanu opisivati kao nerede, ukidanje svih optužbi protiv uhićenih tijekom prosvjeda, nezavisnu istragu u policijsko korištenje sile te nastavak političke reforme. Hoće li do ispunjenja njihovih zahtjeva doći za Media servis je komentirao vanjskopolitički analitičar Davor Gjenero.

“Bojim se da će Kina igrati na iscrpljivanje i na odumiranje otpora koji će doći vremenom. Ne vjerujem da bi Kina bila spremna širiti postojeću autonomiju Hong Konga u odnosu na Kinu i ne vjerujem da previše naklono gleda na ovaj liberalno demokratski pokret.”

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump upozorio Kinu da bi nasilje u Hong Kongu moglo naštetiti postizanju trgovinskog sporazuma između Washingtona i Pekinga.

“Htio bi vidjeti da se situacija u Hong Kongu razriješi na humani način. Nadam se da predsjednik Xi to može učiniti, jer je sigurno sposoban to učiniti ako želi. Mislim da bi to bilo dobro za trgovinski sporazum o kojem raspravljamo. Smatram da bi bilo teško postići dogovor ako dođe do nasilja u Hong Kongu, ako se ponovi nešto kao što je bilo na Tiananmenu.”

Gjenero je komentirao i je li Trumpovo upozorenje dovoljno da spriječi kinesku intervenciju.

“Ne sam Trump po sebi, nego svijest o tome da bi intervencija protiv Hong Konga značila euroatlantske sankcije i da bi to smanjilo perspektive trgovanja kineskre privrede je to što kineske političare tjeda da odgađaju definitivnu odluku.”

Još se ne zna hoće li popustiti prosvjednici ili Peking, ali Hong Kong se za sad sprema za nove prosvjede.

Podijeli