Hoće li Čakovec dobiti nagradu za najbolji ECO City, saznat ćemo sutra

Hoće li Čakovec dobiti nagradu za najbolji ECO City, saznat ćemo sutra

Podijeli

Sutra će biti proglašenje pobjednika velikog izbora za najbolji grad. Od dvadeset kandidatura gradova pristiglih na natječaj za nagradu najbolji ECO city, ocjenjivački žiri u završnicu izbora uvrstio je nominacije Ludbrega, Koprivnice,  Belišća, Čakovca i Jastrebarskog. Nagrada za najbolji ECO City,  dodjeljuje se gradu koji je dosegnuo najbolje prakse i rješenje u svojevrsnom trojstvu brige za okoliš – gospodarenje otpadom, zelena energija i promet na ‘čisti pogon’.

Od gradova kandidata u ovome izboru tražilo se, među ostalim, informacije i podatke o strateškim gradskim dokumentima gospodarenja otpadom. Zatim o načinima i oblicima informiranja građana o važnosti raspolaganja otpadom i njegova zbrinjavanja. Od važnosti za ocjenjivanje kandidatura bila je i možebitna edukacija u školama o važnosti zelene energije i pravilnog gospodarenja otpadom.

Grad Čakovec je u utrku za nagradu ECO City ušao, među ostalim, osiguravši cijeloviti pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada za sve građane, izgradivši dva reciklažna dvorišta i ugradivši LED svjetiljke u kompletnu gradsku rasvjetu.Od 44 zgrade pod upravom gradske administracije, u deset je izvršena energetska obnova. Na čakovečkom području postoji 250 kilometara označenih biciklističkih staza, a komunalna poduzeća raspolažu hibridnim i vozilima na plin. Projekt ‘Kam se koje smeće meće’ provodi se u Čakovcu od 2000., a rezultirao je smanjenjem količine otpada koji se stalno odlaže za 50 posto. Najveći dio otpada se reciklira i ponovo koristi.  Ukupna vrijednost svih priloženih čakovečkih projekata je 30 milijuna kuna.

Podijeli