HNS-ov plan: Povišica do 600 kuna svim prosvjetarima

HNS-ov plan: Povišica do 600 kuna svim prosvjetarima

Podijeli

HNS je izradio akcijski plan povećanja plaća svim zaposlenicima osnovnih i srednjih škola, što bi državni proračun koštalo 354 milijuna kuna. HNS-ovac Milorad Batinić u Saboru je izložio plan:
“Prema našem planu povećanje bi zahvatilo preko 68 tisuća zaposlenika. Svakom zaposleniku, ovisno o stažu i funkciji, plaća bi mogla rasti i do 600 kuna. Krajnje je vrijeme da svi prosvjetni radnici dobiju povišicu”, rekao je.

Ističe da obrazovanje nema alternativu i da je to nužnu učiniti jer kad se frontalno krene s kurikularnom reformom imat će veću odgovornosti i više posla.

“Da bi provedba kurikularne reforme bila uspješna, naravno da oni koji je provode moraju biti i dodatno stimulirani za to. Vjerujemo da će i koalicijski partneri svesrdno prihvatiti naš prijedlog”, rekao je Batinić.

Je li to gašenje vatre uslijed napada Milana Bandića na ministricu obrazovanja?

Blaženka Divjak kaže, ovo nije nova stvar, sa sindikatima se razgovara već tri mjeseca:

“Oni su zapravo cijelu tu stvar stavili na stol, u međuvremenu su bili i sastanci s drugim ministrima i promemorije u Vladi. To je stvar koja je u tijeku. Nakon što smo za reformu osigurali opremu, udžbenike i nagrađivanje nastavnika, sada je vrijeme da ozbiljno pristupimo tome da se nesrazmjer plaća učenika i nastavnika u smislu koeficijenata također riješi”.

Sigurna je da će biti još razgovora, no ističe da moraju biti jako čvrsti u tome da jer su glavni sastojci uspješne reforme – kompetentan nastavnik što o visi o uvjetima u kojima radi, ali i primanjima.

“Moj je prijedlog, i zahvaljujem HNS-u na podršci da se ta tema koalicijski profilira, da se od jeseni krene s povećanjem koeficijenata za četiri posto i onda od iduće godine još dodatnih dva posto”

Podijeli