Gradovi Prelog i Mursko Središće te općine Dekanovec i Mala Subotica i...

Gradovi Prelog i Mursko Središće te općine Dekanovec i Mala Subotica i ove godine ocijenjeni peticom u istraživanju proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave

Podijeli

Gradovi Prelog i Mursko Središće te općine Dekanovec i Mala Subotica i ove su godine ocijenjeni peticom u istraživanju proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Institut za javne financije već dugi niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, a najnovije istraživanje provedeno je od studenog do prosinca 2019. te od veljače do početka travnja ove godine.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i između ostalog utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun te proračunski vodič za građane za ovu godinu. Cilj istraživanja je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja.

Podijeli