Google na Androidu zaradio 22 milijarde dolara

Google na Androidu zaradio 22 milijarde dolara

Podijeli

Poznato je kako Google godinama izbjegava dati jasan odgovor na pitanje koliko imaju financijske koristi od Android operativnog sustava. Googleova šutnja na ovu temu bi se zasigurno nastavila još godinama, ako ne i desetljećima da ih Oracle 2010. godine nije tužio zbog povrede vezano uz Java API-e.

U tužbenom zahtjevu Oracle je od Googlea potraživao odštetu u visini od milijardu američkih dolara, da bi tužbu u konačnici i dobio sredinom 2014. Prošli tjedan je tako objavljen transkript u kojem su između ostaloga navedeni i podaci vezano uz prihode i zaradu vezano uz Android OS.

Kako stoji u transkriptu od 14. siječnja 2016. godine Google je na ime besplatnog Androida prihodovao 31 milijardu američkih dolara, što u konačnici čini 22 milijarde dolara profita. Ovaj iznos je stigao iz dva izvora – reklama i prodaje aplikacija putem Google Play trgovine.

Google je naveo kako su podaci izvučeni iz osjetljivih financijskih izvještaja te kako kao takvi nisu smjeli procuriti u javnost, već su trebali biti dostupni samo odvjetnicima. Zbog toga je Google 20. siječnja od suda zatražio brisanje tog dijela iz javno dostupnog transkripta.

Unatoč tome što je sud na kraju udovoljio Googleovom zahtjevu i izbrisao sporne podatke, dobro čuvana tajna je ipak otkrivena, piše Bug.hr.

http://hr.n1info.com

Podijeli