Google danas slavi 21. rođendan, a evo kako je sve krenulo i...

Google danas slavi 21. rođendan, a evo kako je sve krenulo i koji su najtraženiji pojmovi

Podijeli

Najpoznatija tražilica na svijetu Google nastao je 1998. godine u Kaliforniji, a utemeljili su je studenti Stanforda Larry Page i Sergey Brin. Ipak, prva ideja Googlea pojavila se i dvije godine ranije, a prvu službenu proslavu rođendana je imao upravo 27. rujna 2002. godine. 

Osnivači Google na ideju su došli u garaži, a htjeli su napraviti tražilicu koja će filtrirati najbolje informacije za traženi pojam. Prvo su napravili tražilicu imena BackRub, a onda su odlučili promijeniti ime. Ime dolazi od riječi gogool koje označava broj 10 na stotu potenciju. Zakupili su domenu Google.com 1997. godine, a potom je, godinu dana kasnije, tražilica krenula s radom.  Google ima mnogo svojih ogranaka, piše Večernji.

Google Earth je program koji omogućuje virtualni 3D prikaz Zemljine površine, svemira i mora, a postoji od 2001. godine, Google Maps, odnosno digitalne mrežne karte, postoje od 2005. godine. S druge strane, Google Street View uključuje interaktivnu šetnju ulicama diljem svijeta, a nastala je 2007. godine.  

Poznati su slučajevi čudnih fotografija koje su se pronašle na nekima od ovih stranica, kao na primjer, mutna fotografija ubojstva kraj jezera u gradu Almereu ili pak potopljeni automobil nestalog čovjeka u jezeru koji je jasno vidljiv na Google Earthu, a koji se traži već 20 godina, a vidljivo je i rušenje “blizanaca” 11. rujna 2001. godine. Također, na satelitskim snimkama je nedavno bila vidljiva i mrlja od fekalija na 12 metara dubine i oko 500 metara od obale istarskog grada Peroja. Mnogo je slučajno snimljenih scena seksa.

Ljudi u Google tražilicu upisuju stvarno neobične stvari, tako su neke od najčešće guglanih riječi prošle godine bile: Svjetski kup, uragan Florence, Anthony Bourdain, Demi Lovato, pitanja kako glasati, kako kupiti Bitcoin. Ipak, najčešće pitanje postavljeno na Googleu je “Koja je moja IP adresa?”. Ovo pitanje svaki mjesec pita preko 3 milijuna ljudi. U Hrvatskoj su se prošle godine najčešće tražili ovi pojmovi: Svjetsko prvenstvo, Istanbulska konvencija, Istanbulska nevjesta, Dean Lovren, Oliver Dragojević, Luka Modrić, Život na vagi.  

Podijeli