FOTO Prikaz očuvanja tradicije i običaja u vrijeme Uskrsa na „Prvom vuzmenom...

FOTO Prikaz očuvanja tradicije i običaja u vrijeme Uskrsa na „Prvom vuzmenom zajtreku“

Podijeli

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, subotnjeg su se jutra u zgradi Scheier okupili brojni međimurski izlagači kako bi predstavili svoje domaće proizvode kao nezaobilazni dio uskršnjeg stola, ali i prezentirali običaje poput bojanja pisanica, uređenja stola ili uskrsne košare.

Udruga uzgajivača svinja Međimurja u okviru projekta „Okusi z’ mojega grunta“ organizirala je manifestaciju pod nazivom „1. vuzmeni zajtrek“ kojom se želi skrenuti pozornost na važnost očuvanja tradicije i običaja Međimurja u vrijeme uskršnjih blagdana.

Glavni cilj manifestacije je istaknuti tradiciju lokalne poljoprivredne proizvodnje i gastronomske kulture te omogućiti povezivanje potrošača s lokalnim proizvođačima mesnih delicija, povrća, jaja, domaćeg kruha te obiteljskih gospodarstava koja izrađuju cekere, košare ili prekrivke za uskršnje košare za posvetu hrane, objasnila je predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja Sonja Fažon.

Prva ovakva manifestacija svidjela se i posjetiteljima koji su u velikom broju pristizali u zgradu Scheier kako bi razgledali proizvode bez kojih je nemoguće zamisliti Uskrs.

Izložbeno-degustacijsku manifestaciju čuvara i promicatelja međimurske kulture, tradicije i običaja u dane Uskrsa posjetio je i župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, a uz gradonačelnika Stjepan Kovač, njegov zamjenik Zoran Vidović je i službeno otvorio manifestaciju. Za djecu su bile pripremljene kreativne radionice.

Podijeli