FOTO: Obilježena godišnjica tragedije na Dravi, rijeka Drava postala grobnica za 14...

FOTO: Obilježena godišnjica tragedije na Dravi, rijeka Drava postala grobnica za 14 ljudi

Podijeli
Foto: Studio VIPRO

U nedjelju 13. rujna 1953. godine, na Dravi kod Preloga, dogodila se nezapamćena nesreća. U jednoj od najvećih europskih tragedija na rijekama, stradalo je četrnaestero ljudi, utopivši se u rijeci Dravi prilikom havarije njihova čamca.

Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina. Krenuli su preko rijeke rezati šibu potrebnu za vezanje kukurozovine. Teško obučeni i s alatom u rukama nisu imali šanse protiv virova u rijeci. Rijeka Drava tada je postala grobnicom za četrnaestero ljudi, od kojih tijela dvojice nikada nisu pronađena.

Vijest o katastrofalnoj nesreći munjevito se proširila Prelogom i Međimurjem i dugo ostala u pamćenju stanovnika Preloga.Kao i svake godine, tako se i ove godine, misom i prigodnim spomenom kod kapelice Sv. Huberta, Prelog sjetio ove tragedije svojih žitelja.

Svetu misu kod kapelice sv. Huberta predvodio je varaždinski biskup, monsinjor Josip Mrzljak, a svetoj su misi, uz brojne mještane Preloga, nazočili i predstavnici Grada Preloga te Međimurske županije, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan i zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Nakon svete mise održana je molitva na spomen području uz kapelu sv. Huberta, a na prostoru Perutnice, Sportsko ribolovnog društva Glavatica, članovi Nautičkog kluba Labud, uz pjesmu Vokalno instrumentalnog sastava Agnus, puštanjem cvijeća i svijeća u vodu, još jednom su se sjetili svih poginulih.

U samoj su svečanosti sudjelovali i članovi Puhačkog orkestra Grada Preloga,  Mješoviti pjevački zbor Župe Svetog Jakoba ap. st. iz Preloga pjesmom je sudjelovao u misi, a svečanost su uveličali i članovi Puhačkog orkestra Grada Preloga te Zrinske garde Čakovec.

Podijeli