FOTO: MURSKO SREDIŠĆE Vjernici se oprostili od župnika Tomislava Antekolovića

FOTO: MURSKO SREDIŠĆE Vjernici se oprostili od župnika Tomislava Antekolovića

Podijeli

Tomislav Antekolović bio je župnik u crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću zadnjih desetak godina, a u tom periodu svojim angažmanom puno je doprinio razvoju župne zajednice, a suradnja s Gradom Mursko Središće i svim ostalim akterima društvenog života bila je na zavidnom nivou. U tom periodu obnovljeni je glavni oltar u crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava, kupljene su dvije nekretnine koje se naslanjaju na župno dvorište, a na njima je uređeno veliko parkiralište. Izgrađeni su također vanjski wc-i za potrebe vjernika. Uređena je kapelica sv. Ane u ulici Matije Gupca, poklonac u romskom naselju Sitnice, a u ulici Marka Kovača izgrađena je kapelica sv. Josipa Radnika.

Velečasni Tomislav Antekolović, uz to što se njegovim zalaganjem, upornošću i trudom puno tako izgradilo, bio vrlo revan i ustrajan u radu s živim ljudima – djecom, vjernicima, a što je onda dovelo do boljeg razumijevanja, suradnje, a i prakticiranja vjere.

Na oproštaju od župnika Antekolovića koji je zasigurno obilježio zadnju dekadu mnogi su mu uputili riječi zahvale te ga darivali sa skromnim poklonima. Riječi zahvale i skromne poklone župljani su također uputili i domaćici Pavici koja je mnoge uzvanike i goste uvijek počastila kolačima i svojim ukusnim jelima.

Riječi zahvale uputili su: zvonari Božena i Krešimir Levačić, u ime Crkvenog zbora Danica Sabo, Crkveni zbor mladih – Janja Kontrec, Pastoralnog vijeća, Biblijske grupe i Kolpinga – Viktorija Kontrec, u ime Caritasa – Biserka Perčić i Marija Bobičanec, Ekonomsko vijeće – Branko Filipan te gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Na kraju se u ime svih građana, a napose vjernika od župnika Antekolovića, s kojim je bio u puno većem odnosu nego što je odnos gradonačelnika i župnika, oprostio Dražen Srpak te u emotivnom govoru rekao: „Prije jedanaest godina došao sam u župni dvor i upoznao župnika Tomislava Antekolovića. Ovo je bilo jedanaest lijepih godina gdje se puno toga napravilo i izgradilo. Ono što bih posebno istaknuo je da se na bolje promijenila jedna klima, duh te se naš grad uzdigao. Zajedno smo ulagali napor i djelovali kao jedna obitelj. Danas mi se osjećaji miješaju. Veoma sam tužan što odlazite ali sam i neizmjerno zahvalan. Sretan sam što smo imali tu privilegiju da ste bili naš župnik jedanaest godina.“

Gradonačelnik je svoj govor završio vrlo znakovito s dvije riječi: „hvala“ i „sretno“. Simbolika u te dvije riječi očituje se na način da kad ti je netko nešto dobro učinio, dao, pomogao ne treba reći više od riječi „hvala“, riječ „sretno“ pak je tradicionalni pozdrav rudara i također sve govori jer našem dragom župniku želimo da Bog da dobro zdravlje i dug život ispunjen srećom.

Po završetku gradonačelnikovog obraćanja i oproštaja na prostoru župnog dvorišta Crkveni zbor je uz tamburaše otpjevao nekoliko starih pjesama koje župnik Antekolović posebno volio . Svi vjernici su se pridružili oproštaju, nazdravili  za dobro zdravlje našem župniku i kušali odlične kolače koje su ispekle vrijedne članice Društva žena Mursko Središće, USR Sport za sve i KUD-a Mura.

Podijeli