Fauci sve poziva na cijepljenje, čak i one koji su preboljeli COVID

Fauci sve poziva na cijepljenje, čak i one koji su preboljeli COVID

Podijeli

 Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci savjetovao je Amerikancima koji su već imali koronavirus ili pretpostavljaju da su ga imali – da se ipak cijepe čim cjepivo bude dostupno.Dugogodišnji ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekao je kako nema razloga vjerovati da bi cjepivo moglo naškoditi onima koji su preboljeli COVID-19.

Znanstvenici i dalje nisu sigurni koliko traje imunost osoba koje su preboljele zarazu, a isto tako nije poznato koliko će trajati zaštita nakon cijepljenja. Mnogi epidemiolozi smatraju da će se protiv koronavirusa najvjerojatnije trebati redovito godišnje cijepiti, kao u slučaju sezonske gripe, ali zasad se ne zna ni hoće li cjepivo biti učinkovito toliko dugo.

“O tome ne možemo govoriti sa sigurnošću. COVID-19 postoji kraće od jedne godine pa je nemoguće reći da će cjepivo osigurati zaštitu dulje od godinu dana. To je nemoguće jer nitko koga poznajemo nije bio zaražen prije više od godinu dana”, rekao je Fauci.

Dodaje da ipak možemo iznijeti neka predviđanja na temelju ponašanja sličnih koronavirusa. Epidemija SARS-a koja je izbila 2002. pokazala je da su pojedinci imuni na novu zarazu dulje od godinu dana, no njihova imunost na bolest s vremenom je oslabjela.

Podijeli