Emotivne poruke s prosvjeda inicijative ‘Škola za sve‘

Emotivne poruke s prosvjeda inicijative ‘Škola za sve‘

Podijeli

Inicijativa “Škola za sve” održala je miran prosvjed kojim je upozorila da je 600 djece u centrima za odgoj i obrazovanje, te 185 djece u redovitom sustavu obrazovanja ostalo bez pomoćnika u nastavi. Obratit će se premijeru Plenkoviću.

Roditelji, učitelji i pomoćnici na nastavi, na Europskom trgu u Zagrebu emotivno su iznijeli svoje priče te zatražili jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu.
“- Ovo je moj sin Ivano, ima 10 godina i primarna dijagnoza mu je poremećaj iz autističnog spektra. Mi to zovemo autizam, on to zove život. – Još uvijek nismo dobili službeno rješenje u školu. Na upit u Županiji smo dobili odgovor da nije odobreno. Molimo za pomoć, jer on sam nije u mogućnosti pratiti nastavu.”

Osim uplakanog dječaka iz Slavonskog Broda čija je fotografija potresla javnost, 600 djece u centrima za obrazovanje i odgoj nije dobilo osobne pomoćnike u nastavi na početku godine, rekao je za Media servis Renato Petek, član Inicijative i roditelj djeteta s teškoćom.

“Postoji jako puno priča roditelja…Sustav očito ne funkcionira. Mi ćemo se obratiti u ponedjeljak premijeru Plenkoviću kako bi natjerao ministarstvo da radi svoj posao. Oni bi sve zahtjeve sa svim žalbama trebali riješitit do sredina kolovoza.”Pomoćnici na nastavi nemaju pravo na putne troškove, na isplatu božićnice i regresa, a tijekom ljeta ostaju bez posla. Žele da njihov posao postane zanimanje.

“Oni koji su potpisali ugovore, imat će mogućnost, kad škola s njima raskine ugovore, prijaviti se na burzu i čekati novi natječaj, ukoliko ne nađu novi posao. Regulativom tog zanimanja vjerojatno bi počeli dobivati puno više nego sada, a to je 25 kuna po satu.”

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju da je ove godine po prvi put donesen Pravilnik za pomoćnike u nastavi koji uređuje pitanje njihovih prava, ali i da nikada do sad nije bilo toliko zahtjeva. Ove je godine odobreno 3800 zahtjeva, čak 800 više nego prošle godine. Ministrica Blaženka Divjak.

“Ovu eksploziju broja pomoćnika, koja je tri puta veća nego prije pet godina, treba analizirati sa stručne strane.”Predsjednica provjerenstva za ponovnu procjenu zahtjeva za pomoćnicima, Snježana Sekušak Galešev u razgovoru za Media servis rekla je kako će odobrenja biti još, ali i da treba analizirati je li stvarno svakom djetetu pomoćnik potreban.

“Ono što sigurno znam je da nema toliko povećanja broja djece s teškoćama. Druga stvar, ove godine je bio primjenjen prvi puta Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i vidjeli smo da su neki zahtjevi potpuno neopravdani.”

Renato Petek iz Inicijave Škola za sve smatra da razlog povećanja broja zahtjeva leži u sve boljoj liječničkoj dijagnostici.

“Imamo zbog toga sve veći broj djece, ali i sve je veći broj roditelja koji priznaju da im djeca imaju teškoću. Prijeći će preko srama ili bilo kakve loše situacije u svojoj zajednici i obitelji. Prihvatit će pomoć, ali onda i kad zatraže pomoć, nažalost evo…185 djece koja su imala pomoćnike su to pravo izgubila.”

Članovi Inicijative “Škola za sve” u petak su pozvani na sastanak u resorno Ministarstvo.

Podijeli