Dvojici napadača u Supetru određen jednomjesečni istražni zatvor

Dvojici napadača u Supetru određen jednomjesečni istražni zatvor

Podijeli

Dvojici napadača na sezonske radnike u Supetru, kojima je povod bio srpska nacionalnost dijela radnika, određen je jednomjesečni istražni zatvor, odlučilo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Napadačima se sada stavlja na teret kazneno djelo zločina iz mržnje, za što mogu dobiti zatvorsku kaznu od jedne do osam godina. A Supetar je bio jedna od glavnih tema i u Saboru.

Nakon nedjeljnog napada dvojica mladića su vrlo brzo uhićeni a još brže pušteni na slobodu, zbog čega su uslijedile kritike da je to loša poruka državnih institucija. Potom su ponovno privedeni i određen im je jednomjesečni istražni zatvor. Za ostalim napadačima policija još traga. O huliganskom napadu govorilo se i u Saboru.

Tijekom iznošenja stajališta u ime kluba SDP-a Ranko Ostojić je oštro osudio napad na sezonce u Supetru kao i napad na preminulog SDSS-ovca Radoja Petkovića, što ne smatra da je učinio državni vrh.
“Kada čujete osudu tog događaja od strane Vlade, premijera Plenkovića, ministra unutarnjih poslova i pravosuđa, treba reći istino a to je da je ta osuda je jednaka kvaliteti dvoslojnog WC papira. Jedna je priča za vani, a jedna je priča za naše potrebe”, rekao je Ostojić.

Smatra da je Hrvatska zemlja u kojoj se nitko ne bi trebao bojati. ‘‘Za razliku od onih lezilebovića koji su cipelarili ljude, to su ljudi koji su došli raditi. Bez obzira na to koje su nacije, istaknuo je.

“Znam da je to preskupa cijena za njih, eventualno podržati ili zaista napraviti one korake koji mogu spriječiti takvo nasilje, ali to naravno izostaje”, dodao je.

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je da učenici osmih razreda kada idu na izlet u Vukovar slušaju predavanja o tome kako je njegov prethodnik Vojislav Stanimirović ratni zločinac. ‘Ako je on ratni zločinac, od danas smatrajte i mene‘, povikao je za saborskom govorincom.

“Čudimo se što ta djeca posežu za nasiljem i krivimo njih. Ali nisu oni krivi. krivi smo mi. Krivi su oni koji su na mjestu predsjednika Republike i slušaju kako se viče ‘Ubij, ubij Srbina‘ i govore da nisu čuli ili oni koji kažu da je pjevanje ‘Za dom spremni‘ stanovitog pjevača na njegovim koncertima domoljublje, a njegov menadžer mene proglašava četnikom. Nisam ja četnik, ja sam u klubu onih koji su ratni zločinci zato što se godinama bore za mir, toleranciju i protiv mržnje”, rekao je Pupovac.

Kao što su to učinili premijer Plenković i predsjednica Grabar Kitarović, oštro osuđujemo huliganstvo i tražimo od institucija da procesuiraju počinitelje, rekao je HDZ-ovac Branko Bačić. Dodao je i da se zastupnici moraju zapitati jer se njihovi govori u Saboru, koji često prelaze u verbalno nasilje, prelijevaju na ulice i postaju fizičko nasilje u kojemu trpe posebno pripadnici srpske nacionalne manjine.

“Pozivam da nas glas bude glas razuma koji će doprinijeti smirivanju tenzija u Hrvatskoj, koji e doprinijeti kvalitetnijem suživotu u RH, a rane Domovinskog rata će očito još dugo vremena zacjeljivati”, izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a.

Podijeli