Drugi ‘‘Marš za znanost‘‘ i u Splitu i Zagrebu

Drugi ‘‘Marš za znanost‘‘ i u Splitu i Zagrebu

Podijeli

Globalnoj akciji ”Marš za znanost” drugu godinu zaredom pridružili su se Zagreb i Split. ”Marš za znanost” simbolično je krenuo pet do 12 protiv iskrivljavanja znanstvenih činjenica, slabog financiranja te klijentelizma u visokoobrazovnom sustavu

U Zagrebu se prema procjenama policije okupilo oko 1500 ljudi. Povorka je krenula od spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj, prošla oko Zrinjevca, pa preko Trga bana Jelačića do Europskog trga. ”Znanjem protiv fašizma”, ”Neznanje je nemoć” bili su neki od transparenata šetnje koju je ove godine organizirala studentska udruga Anomija.Tražilo se veće ulaganje u znanost, cjelovita reforma obrazovanja koja ne bi smjela biti predmet političke trgovine. Kritiziralo se klijentelizam u znanosti, pogrešno interpretiranje znanstvenih činjenica, primjerice rodne teorije. ”Marširajmo za budućnost, napredak i istinu. Ne postoji europska urota oko Istanbulske konvencije”, poručila je jedna govornica.

U Zagrebu su se okupljenima pridružili i neki političari, među kojima SDP-ov predsjednik Davor Bernardić, GLAS-ove Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić, HNS-ovac Tomislav Stojak, ali i bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić.

”Znanost i ulaganje u ljude osnovna je poluga razvoja u 21. stoljeću. Ova zemlja još to nije shvatila i dok ne shvati, treba marširati. Marširati za znanost”, poručio je Jokić za N1.

U Splitu se okupilo tristotinjak ljudi u povorci od Đardina do Peristila. Zastali su pored bivše zgrade ekonomskog i pomorskog fakulteta uz poruku da su znanost i visoko obrazovanje promijenili sudbinu čovječanstva. Za manji incident pobrinula se slučajna prolaznica, vikom protiv cijepljenja.

Na pitanje ima li mobitel rekla je ne i dodala ”Mi smo još uvijek na bežičnoj vezi s Bogom i Majkom Božjom”. Inače, prvi Marš za znanost organiziran je 2017. kao reakcija na relativiziranje i negiranje problema globalnog zatopljenja od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa i odluka njegove administracije kojima je dovedeno u pitanje javno financiranje znanosti.

mediaservis.hr

Podijeli