DRAŠKOVEC Do nedjelje “Rokovo u Međimurju”

DRAŠKOVEC Do nedjelje “Rokovo u Međimurju”

Podijeli

Do nedjelje se u Draškovcu održava manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Svakoga će se dana do subote služiti sveta misa od 20 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan.

U nedjelju, na samo Rokovo, jutarnja misa održat će se u 7:30, dok će se sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služiti u 9 sati. U 10:40 kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka.

Otkrit će se i bista prečasnom Stjepanu Slavičeku. U popodnevnim satima će se održati „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira, a poziv će se trubom uputiti i na „Šaljivo shajanje pred cirkvom“. Misna slavlja završit će večernjom misom, u 17 sati.

Tradicija hodočašća svetom Roku je izrazito duga, a nekada su sve župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no Drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine.

Podijeli