Dosad najopasnija prijetnja: Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan

Dosad najopasnija prijetnja: Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan

Podijeli
Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak kasno navečer raketu koja je preletjela preko teritorija sjevernog Japana, objavile su južnokorejska i japanska vlada

Javna japanska televizija NHK izvijestila je da se raketa raspala u tri dijela i pala u japansko more, 1180 kilometara istočno od rta Erimo na otoku Hokkaido.

Sustav upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da poduzmu mjere predostrožnosti.

Japanska vojska nije pokušala srušiti projektil koji je prešao preko japanskog teritorija.

Južnokorejska vojska priopćila je da je projektil ispaljen iz regije Sunan u blizini glavnog grada Pyongyanga u Sjevernoj Koreji nešto prije 6 sati po lokalnom vremenu.

Američki Pentagon potvrdio je da je Sjeverna Koreja u ponedjeljak ispalila raketu koja je preletjela teritorij Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Shinzo Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći  da zaštiti japanski narod.

Japanski premijer Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. “Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi” , rekao je  Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga kazao je da je najnovije lansiranje rakete prijetnja na koju će Tokio oštro reagirati. “Izgleda da je ova balistička raketa preletjela preko našeg teritorija. To je bez presedana, ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji”, kazao je novinarima.

Japan najoštrije prosvjeduje zbog lansiranja rakete, dodao je Suga i naglasio da je to jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan će blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i ostalim zainteresiranim narodima, te pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti, rekao je.

Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se u utorak tijekom telefonskog razgovora kako će napraviti veći pritisak  na Sjevernu Koreju nakon što je ponovno lansirala raketu.

Dvojica čelnika složila su se sazvati hitan sastanak  Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se razmotrile daljnje akcije protiv Sjeverne Koreje. Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na dvije velike rakete u srpnju.

“Predsjednik Trump kazao je da su Sjedinjene Države 100 posto uz Japan”, rekao je Abe novinarima. Abe je potez Sjeverne Koreje ocijenio “ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana”, te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a.

Južna Koreja također je osudila lansiranje rakete. “Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojanog savezništva sa Sjedinjenim Državama ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama”, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

tportal.hr

Podijeli