Donesena je važna presuda, banka će gospodinu iz Zadra morati vratiti kamate...

Donesena je važna presuda, banka će gospodinu iz Zadra morati vratiti kamate za kredit u švicarcima

Podijeli

U Zadru je donesena prva pravomoćna presuda zbog preplaćenih kamata u slučaju švicarskog franka. Na temelju te presude tužitelj, gospodin iz Zadra, sada će imati pravo na povrat preplaćenog iznosa kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa. Odluku je donio Županijski sud u Zadru, a tuženik je bila Splitska banka.

Informaciju nam je potvrdio predsjednik Udruge Franak Goran Aleksić koji je dodao da je sada otvoren put svim ostalim dužnicima da putem sudova ostvare svoje pravo.

Otvoren put ostalim dužnicima

“Svi oni koji su ugovorili kredite s promjenjivim kreditnim stopama, znači sa stopama koje mijenja banka, mogu tražiti natrag i dobiti svoj novac, bilo da se radi o kreditima u kunama, eurima ili nekim drugim.”

Aleksić dodaje kako još nije poznato što će biti s onima koji su imali kredite u švicarskim francima koje su onda konvertirali jer se u ovom slučaju radi o kreditu u kojem nije izvršena konverzija, jer je otplaćen prije konverzije. Denis Smajo, koordinator Udruge Franak, rekao nam je kako će ova presuda biti uporište za to da Udruga Franak zatraži da se donese zakon o povratku preplaćenih kamata kako bi građani mogli doći do svog novca tako, a ne putem pojedinačnih sudskih presuda.

telegram.hr

Podijeli