Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh – brončani mladi znanstvenici

Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh – brončani mladi znanstvenici

Podijeli

Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh, maturanti smjera tehničke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec osvojili su brončanu medalju na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika, održanom u Beogradu

Ovo je natjecanje neslužbeno svjetsko prvenstvo u istraživačkim radovima za srednjoškolce u nekoliko znanstvenih disciplina. Ove su godine u natjecanju sudjelovali učenici iz 32 države s tri kontinenta koji su predstavili 156 istraživačkih projekata, od čega ih je 40 iz fizike. Domagoj i Josip su poziv na ovo natjecanje zaslužili pobjedom na prošlogodišnjoj Državnoj smotri samostalnih eksperimentalnih radova iz fizike. Nagradu su dobili za prototip elektromagnetskog topa koji su sami napravili i na kojem su proveli velik broj ispitivanja s ciljem detaljnog razumijevanja fizikalnih principa njegovog rada i poboljšanja njegovih performansi.

Mentor iz Tehničke škole Čakovec bio im je profesor Damir Štampar koji nije mogao prisustvovati natjecanju, a na razvoju prototipa, mjerenjima i izradi istraživačkog rada Domagoj i Josip radili su u Laboratoriju za eksperimentalnu edukaciju koji je pokrenuo Institut za sinergiju znanosti i društva u okviru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. S njima su radili mentori Dejan Vinković i Stjepan Gornik koji imaju velike zasluge za ostvarene uspjehe u natjecanjima. Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika je posebna vrsta individualnog natjecanja u fizici, matematici, računalnim znanostima i ekologiji za učenike srednjih škola.

Podijeli